Jonge Rotten en Onderwijs

Eerst even voorstellen: Jong plus Oud = Jonge Rotten.

Het is interessant, belangrijk en helemaal van deze tijd: een brug slaan tussen generaties en kijken wie je daar tegenkomt. Lang Leve Kunst en Naoberschap heeft vele lijntjes uitstaan die leiden naar contacten met ouderen. Voor het opsporen en enthousiasmeren van jongeren hebben we goed lopende contacten met het onderwijs. De wederzijdse samenwerking draagt zeker bij aan de maatschappelijke bewustwording van jongeren en de plaats die zij in de samenleving innemen. Dit alles heeft ertoe geleid, dat jonge honden en oude rotten elkaar regelmatig ontmoeten en in gesprek gaan.
Er zijn prachtige activiteiten van de grond gekomen. We lichten er een paar uit. Natuurlijk er is veel meer mogelijk, dus neem vooral contact met ons op voor overleg via info@gruitpoort.nl.

Ontmoetingen met scholieren

ACTIVITEITEN MET HET BASISONDERWIJS

Piep en Krak
Jonge kinderen en de vrolijkheid die ze meebrengen, daar kikkeren ouderen van op, brengt hen in beweging, zelfs als ze aan een stoel gebonden zijn. Samen een dansje maken op gezellige muziek, speels en onbevangen. De kinderen glunderen van oor tot oor, een feestje met zoveel opa’s en oma’s, pret voor tien! Een dansdocente leidt alles in soepele banen.

Zomaar een cadeautje
Nog een bijzonder geslaagde activiteit: de prachtige houten speelgoedjes die oudere leerlingen zelf maken, voorzien van een wenskaartje en vol trots aan bewoners van een woonzorgcentrum overhandigen. Een fijn moment op een gewone doordeweekse dag! En als klap op de vuurpijl brengen de leerlingen op het plein oud-Hollandse spelletjes weer tot leven: hinkelen, hoepelen, touwtjespringen. Met eenvoudige middelen jezelf prima kunnen vermaken, dat is voor de meeste kinderen een heel nieuwe ervaring.

ACTIVITEITEN MET HET VOORTGEZET ONDERWIJS

Stemmen van een nieuwe tijd
Een activiteit voor bovenbouwleerlingen van vwo en havo. Ter voorbereiding is er een workshop interviewtechniek. Iedere leerling gaat vervolgens in gesprek met een oudere, als het even kan met de eigen opa of oma. En die heeft veel te vertellen! Daar moeten wel mooie verhalen van komen, die opgetekend worden door de jongeren. Hoe anders de wereld er pakweg zo’n 70 jaar geleden uitzag, is een echte eyeopener voor de leerlingen en maakt vaak diepe indruk. Een jury beoordeelt de geschreven verhalen. Tijdens een feestelijke afsluiting, waarbij ook de ouderen aanwezig zijn, worden ze voorgelezen en de beste bekroond.

In de schoolbank
55+’ers kunnen zich opgeven voor de Jonge Rottenpool en af en toe meegaan naar een vo-school. Daar werken ze onder leiding van theaterdocent Boaz Boele mee aan een workshop voor leerlingen. Dé kans om weer eens een schoolgebouw binnen te lopen, plaats te nemen in de banken en de jeugd te ontmoeten.

Ontmoetingen op de Gruitpoort

Slowdates
Waarbij jong en oud de tijd nemen naar elkaar te luisteren en in gesprek te gaan. En: samen de diepte in! Verleden en Heden, Geld en Liefde, Ambities en Frustraties, Ervaring en Zoektocht: het komt allemaal aan bod. Theaterdocent Boaz Boele geeft leiding aan de bijeenkomsten.

© Gruitpoort 2021 Design & concept: Frappant - Techniek & CMS: BeSite | Sitemap