Nicole Visser

Kunstcircuit

De geschiedenis van Kunstkr8 op Octa reikt al heel wat jaren terug. Trainingen in een discipline naar keuze, samen ontwikkelen, co-teaching, zelf lessen bedenken en op sharepoint delen etcetera. "Maar het geluid bleef: 'vol programma', en wat laat je dan als eerste vallen.. de creatieve vakken. Dit moet anders, dit moet een vaste plek krijgen. Want je wil meer dan een tekeningetje en papier maché", vertelt leerkracht Nicole Visser.
"In onze brainstorm kwamen we uit op drie keer per jaar drie weken kunstlessen in verschillende disciplines, gegeven door de leerkrachten. Een kunstcircuit! Ik ken dat zelf nog van vroeger uit op school, dat had ik als kind ook. Als eerste ga je organisatorisch denken, maar om dit te laten slagen moesten we eerst kijken waar de interesses van de collega’s liggen. Daarvoor hebben we met het hele team een sessie met Daniëlle Bouwmeester gehad. Dit was essentieel, iedereen werd er in meegenomen. En na die bijeenkomst hadden we zoiets van DIT IS HET!"

En, wat is het?

We ontwikkelen nu samen met kunstdocenten uit 5 verschillende disciplines een doorlopende lijn in een groepsdoorbroken vorm. Groepsdoorbroken maakt dat je andere dingen kunt doen en dat ze met elkaar samenwerken, samen tot oplossingen komen en elkaar inspireren. Het is natuurlijk aftasten hoe vrij kan de opdracht zijn. Het ene kind heeft meer kaders nodig dan het andere. Je bent met een kunstles in mijn ervaring ook echt anders aan het begeleiden, je bent niet iets aan het aanleren, je bent kaders aan het scheppen en begeleid de verwerking daarvan. Ik vind het zo mooi dat met goede begeleiding en het juiste materiaal, kinderen op dit gebied heel anders uitbloeien dan cognitief. En het eindresultaat is niet door ons bedacht! De creaties die er dan uitkomen blijven me verbazen.

Op welke manier hebben de ervaringen van de afgelopen jaren hieraan bijgedragen?

Ik denk dat het zelf ervaren van de procesgerichte werkwijze heel belangrijk is. Kunstdocenten maken echt wel wat in ons los.

Meer Gruitpoort

Meer

Binnenkort

Film 16 januari 2021

Picl: De films van de Gruitpoort, maar dan thuis

Events 18 januari 2021

Online Taalcafé

© Gruitpoort 2021 Design & concept: Frappant - Techniek & CMS: BeSite | Sitemap