zondag 14 juli - 14:00 uur Apollo 11: De Maan afgestoft

Apollo 11: De Maan afgestoft

Presentatie + Documentaire: Maandeskundige Hans van der Lande vertelt het verhaal van de maanlandingen en hoe we over een paar jaar weer met bemande ruimtevluchten terug keren naar de Maan.

Prijs € 12,50 U kunt voor dit evenement niet meer reserveren.

Op 16 juli is het 50 jaar geleden dat de Apollo 11 gelanceerd werd, op 21 juli 1969 maakte Neil Armstrong zijn Giant Leap for Mankind. Gruitpoort viert dit met een bijzondere presentatie vol uniek beeldmateriaal.

Ruimtevaartdeskundige Hans van der Lande neemt u mee naar de tijd van de Apollo maanlandingen. Het waren Neil Armstrong en Buzz Aldrin die als eerste mensen in 1969 over de maan liepen tijdens de vlucht van Apollo 11. Het verhaal achter de eerste maanlanding zit vol rivaliteit, echte helden, mislukkingen en doorzettingsvermogen. Ook nu, 50 jaar later, zijn de Apollomaanvluchten nog een inspiratiebron voor samenwerking op ieder niveau. voor dromen, creativiteit en leiderschap.

Op 20 juli dit jaar is het 50 jaar geleden dat de mens voet op de maan zette. In 1969 bereikte de missie met Apollo 11 haar doel en leefde de hele wereld mee met de astronauten Neil Armstrong, Buzz Aldrin en Michael Collins. Een onvergetelijk moment dat op spectaculaire wijze opnieuw te beleven is in de indrukwekkende documentaire Apollo 11. Met niet eerder vertoond en digitaal gerestaureerd beeld wordt de kijker in de bioscoop meegevoerd naar deze historische missie.   

Samengesteld uit herontdekt 70mm archiefbeeld en uit meer dan 11.000 uur geluidsopnames, neemt de film de kijker rechtstreeks mee naar het hart van de meest gevierde missie van NASA die Neil Armstrong en Buzz Aldrin tot internationale helden maakte. Aldrin en Armstrong daalden in de maanlander Eagle af naar het maanoppervlak, terwijl Collins achterbleef in het ruimtevaartuig Columbia dat rond de maan cirkelde. Een spectaculaire herbeleving van de gedenkwaardige dagen en uren in juli 1969 vanuit het zicht van de astronauten, het team in Mission Control en de miljoenen toeschouwers op de grond, toen de mensheid een gigantische sprong in de toekomst maakte. Apollo 11 won op het Sundance Film Festival 2019 de Documentary Special Jury Award for Editing.

 

Er zouden na de historische ruimtemissie van Apollo 11 nog vijf Amerikaanse bemande maanlandingen volgen. Met de laatste maanreis van Apollo 17 kwam er in 1972 een einde aan de bemande vluchten naar de maan. Het was tevens het einde van een tijdperk. Een tijdperk waarin de ruimtevaart geschiedenis schreef. Het was spannend, avontuurlijk en leerzaam.

Nu 50 jaar na de eerste bemande maanlanding is er een hernieuwde belangstelling voor reizen naar de Maan. Zowel de Amerikanen, Russen, Chinezen en Europeanen willen terug naar de Maan. Na het huidige tijdperk van de ruimtestations en baantjes om de aarde wordt het tijd dat de geschiedenis wordt afgestoft en we opnieuw kennismaken met de maan!

De presentatie duurt 120 min. Er is een korte pauze en er is ruimte voor vragen uit het publiek.

Hans van der Lande

Volgt de ruimtevaart al sinds 1962, toen hij bij zijn gootouders op een zwart/wit televisie gefascineerd zat te kijken naar de magische beelden van de lancering van de Amerikaanse Mercury 7 met aan boord John Glenn. Na voor verschillende klassen te hebben gestaan op een school in Duitsland voor kinderen van aldaar gelegerde Nederlandse militairen, kreeg hij de kans om zijn passie voor de ruimtevaart en zijn liefde voor het onderwijs te combineren. Met een groot educatief maanproject belandde hij bij het Zeiss Planetarium in Amsterdam. Na de verhuizing van het Zeiss Planetarium naar Artis werd hij Manager Public Relations & Educatie bij het officiële bezoekerscentrum van ESA-ESTEC in Noordwijk. Daar verzorgde hij 24 jaar alle vakantieprogramma’s, vele interactieve presentaties, schoolprogramma’s en lezingen. Ook werkt hij veelvuldig mee aan vele tentoonstellingen en programma’s op radio en tv. Als deskundige weet hij als geen ander zijn enthousiasme voor ruimtevaart, sterrenkunde, wetenschap en techniek over te brengen op het publiek. Zijn informatie komt veelal uit eerste hand; van gesprekken en lezingen van en met maanastronauten als Neil Armstrong, Buzz Aldrin, Charlie Duke, Ed Mitchell.

 

Meer Gruitpoort

Meer

Binnenkort

Film 27 september 2020

Frida Kahlo: The Icon, The Artist

Events 28 september 2020

Taalcafé

© Gruitpoort 2020 Design & concept: Frappant - Techniek & CMS: BeSite | Sitemap