vrijdag 11 oktober - 09:00 uur KunstBus

KunstBus

De KunstBus gaat op vrijdag 17 april 2020 naar Zentrum für Internationale Lichtkunst in Unna en Museum Ostwall in de Dortmunder.

Prijs € 40,00 U kunt voor dit evenement niet meer reserveren.

Uniek museum in Unna

Betoverende lichtkunst

In de ondergrondse ruimten van de voormalige Linden Brouwerij in Unna is een uniek museum ondergebracht: het Zentrum für Internationale Lichtkunst. Het museum bestaat sinds 2001 en het is het eerste en enige museum ter wereld dat zich speciaal richt op de presentatie van lichtkunst. De ontmoeting tussen avant-garde lichtkunst en industrieel erfgoed zorgt voor een bijzondere sfeer, een spannende dialoog tussen verleden en toekomst. De collectie bestaat uit lichtinstallaties die speciaal ontworpen zijn voor de verschillende ruimten zoals de ijskelder en de voorraadkamers. Internationaal gerenommeerde lichtkunstenaars maakten een permanente installatie: Mario Merz, Joseph Kosuth, Mischa Kuball, Rebecca Horn, Christina Kubisch, Keith Sonnier, Jan van Munster, Francois Morellet, Christian Boltanski, Brigitte Kowanz en Olafur Eliasson. Van James Turrell zijn er twee werken in de collectie. Een bijzonder initiatief van het museum, in samenwerking met een regionaal innovatiecentrum, is de International Light Art Award, die voor het eerst in 2015 werd uitgereikt. Met deze award en een bijbehorende tentoonstelling biedt het museum een platform aan een toekomstige generatie lichtkunstenaars. Nieuwe technologieën, energiegebruik en duurzaamheid spelen daarbij een belangrijke rol.

Mega cultureel centrum

Museum Ostwall in de Dortmunder U

Museum Ostwall is het museum in Dortmund voor kunst van de 20e en 21e eeuw. Zo’n 60 jaar lang was het museum gevestigd Am Ostwall. Tegenwoordig is het museum deel van de Dortmunder U, een mega cultureel en artistiek centrum dat ondergebracht is in de gebouwen van de voormalige Union Brauerei. De permanente tentoonstelling bestaat uit werken van Fluxus, schilderkunst en hedendaagse fotografie en videokunst. Het Museum Ostwall wil kunst en het dagelijks leven met elkaar verbinden. In het kader daarvan is tot en met februari 2022 de tentoonstelling Body & Soul. Denken, Fühlen, Zähneputzen te zien. Werken tonen het menselijk lichaam, onderzoeken de relatie met voedsel, kleding en beweging en willen voorbij zien aan de sterfelijkheid ervan. Bovendien confronteert de kunst ons met onze angsten, onze verlangens en onze spiritualiteit. De expositie is deels ook interactief van opzet.

PROGRAMMA KUNSTBUS, VRIJDAG 17 APRIL 2020

08.30 uur vertrek uit Doetinchem vanaf parkeerplaats bij Gruitpoort
11.00 rondleiding door Zentrum für Internationale Lichtkunst in Unna
12.30 vertrek naar Dortmund
13.00 aankomst bij Dortmunder U / beperkt tijd om te lunchen
14.15 verzamelen bij entree Museum Ostwall, op de 4e verdieping rondleiding door tentoonstelling en cultureel centrum
16.30 vertrek naar Doetinchem
18.30 aankomst in Doetinchem

RONDLEIDINGEN

Zowel ’s ochtends in het Zentrum für Internationale Lichtkunst in Unna als ’s middags in Museum Ostwall in de Dortmunder U krijgt u een exclusief voor de KunstBus afgesproken rondleiding.

AANMELDING EN TICKETS VOOR DEELNAME
U kunt zich aanmelden voor de KunstBus van vrijdag 17 april, door een mail te sturen naar kunstbusgp@gmail.com met vermelding van naam, telefoonnummer en het aantal deelnemers met een ticket. De ticketprijs p.p. is € 42,50. Tickets kunt u kopen via bovenstaande bestelknop. U kunt ook aan de kassa van de Gruitpoort een ticket kopen.

Lees meer over het dagprogramma »

Meer Gruitpoort

Meer

Binnenkort

Film 22 februari 2020

Hors Normes

Theater 7 maart 2020

Songs & Whispers: Ines Herrmann (GER)

Events 25 februari 2020

Passies & Talenten

© Gruitpoort 2020 Design & concept: Frappant - Techniek & CMS: BeSite | Sitemap