vrijdag 20 juli - 16:00 uur Arts in Cinema: Hitler vs Picasso and the Others

Arts in Cinema: Hitler vs Picasso and the Others

De documentaire Hitler versus Picasso and The Others toont de Nazi obsessie voor kunst waarin de grootste Kunstroof allertijden centraal staat.

Prijs € 12,50 U kunt voor dit evenement niet meer reserveren.

Er zijn twee manieren waarop de Nazi’s hun hand wisten te leggen op roofkunst: door elk spoor uit te wissen van de zogenaamde ‘ontaarde kunst’ en door de brutale, systematische diefstal van klassieke en moderne kunst in heel bezet Europa.

Er zijn tachtig jaar verstreken sinds het naziregime de ‘ontaarde kunst’ definitief in de ban deed, middels een tentoonstelling in München in 1937 waarbij deze kunst publiekelijk gestigmatiseerd werd. Tegelijkertijd werd een tentoonstelling georganiseerd om ‘pure, Arische kunst’ te verheerlijken. Dit was ‘De Grote Tentoonstelling van Duitse Kunst’.

Op dat moment begon ook de kunstroof vanuit musea in alle bezette delen van Europa én uit de huizen van verzamelaars en Joden. Meesterwerken werden in beslag genomen, bestemd voor een museum dat Hitler wilde stichten, het Louvre van Linz, een project dat niet verder kwam dan de tekentafel. Vele werken verdwenen ook naar Carinhall, een privé residentie van Herman Göring, de andere grote protagonist in deze Europese kunstroof.

Aantallen van geroofde kunstwerken uit diverse Duitse musea lopen op tot wel 16.000 en 5 miljoen over heel Europa. Kunstenaars op de zwarte lijst waren o.a. Max Beckmann, Paul Klee, Oskar Kokoschka, Otto Dix, Marc Chagall, El Lissitzky. Op museummuren stond geschreven ‘incompetente charlatans’ of ‘een belediging voor de Duitse helden uit WO I’ of ‘decadentie, geëxploiteerd voor commerciële doeleinden’.

We zien vier grote tentoonstellingen die alle omstandigheden rondom de roofkunst belichten, de mensen die er direct bij betrokken waren, de meest recente teruggevonden werken, alsmede kostbaar archiefmateriaal.

Regisseur Claudio Poli | 94 min.

Meer Gruitpoort

Meer

Binnenkort

Film 18 augustus 2019

Qui m'aime me suive!

Theater 25 september 2019

Het einde van het leven

Events 19 augustus 2019

Bootcamp

© Gruitpoort 2019 Design & concept: Frappant - Techniek & CMS: BeSite | Sitemap