zondag 22 november - 15:30 uur Opera Zuid - La Voix Humaine / L'Heure Espagnole

Opera Zuid - La Voix Humaine / L'Heure Espagnole

Double bill van eenacters van Francis Poulenc en Maurice Ravel.

Prijs € 15,00

 

 

NRC“De eenakters van Poulenc en Ravel staan als een huis: overtuigende cast, slimme decors en een geweldig spelende philharmonie zuidnederland o.l.v. Karel Deseure.

THEATERKRANT: “Op het eerste oog vormen La voix humaine en L’heure espagnole niet de meest voor de hand liggende combinatie. Een diep-menselijk drama over het einde van een relatie gekoppeld aan een niemendalletje over een wellustige huisvrouw, lijkt vragen om moeilijkheden. Maar dat is buiten de vindingrijkheid gerekend van regisseur Béatrice Lachaussée en dramaturg Willem Bruls.”

DE VOLKSKRANT: “Opera Zuid heeft een kleine triomf met een kleine bezetting ★★★★☆Het gezelschap overtuigt met La voix humaine en L’heure espagnole, gemaakt door een team van dertig man.”

Twee vrouwen hunkeren naar liefde. De ene wil haar minnaar terug, de andere gaat vreemd. Toneelstukken met sensuele of sociale onderwerpen waren in het begin van de twintigste eeuw in de mode. Ook bij de belangrijkste Franse componisten van die tijd. Francis Poulenc en Maurice Ravel zetten twee beroemde stukken op muziek.

In de eenakter La voix humaine van Jean Cocteau belt een vrouw met haar ex-minnaar. Hem loslaten kan ze niet. Ze vleit, wanhoopt en chanteert in de hoop dat hij de telefoonverbinding niet verbreekt. Met orkestkleuren en zangstijl geeft Poulenc de kracht van Cocteau’s tekst weer. Van het ongeduldige wachten op een antwoord van de man, via de gelukzalige herinneringen tot aan het desolate einde.

Tijd met je minnaar doorbrengen, betekent een ‘Spaans uurtje’ in de volksmond. In het komische toneelstuk L’heure espagnole van Franc-Nohain draait het om die uurtjes. We zijn op bezoek bij een klokkenmakers-echtpaar. Torquemada is een wat suffe echtgenoot, Concepción een vurige Spaanse. Kunnen de geheime minnaars de honger van Concepción stillen? Ravel, zelf van Baskisch-Franse origine, laat in deze opera zijn fascinatie voor de Spaanse muziek en cultuur horen. Klanken roepen beelden op van tikkende klokken en Spaanse dansen.

Voor regisseur Béatrice Lachaussée vormen de eenakters twee zijden van dezelfde medaille. ‘In beide opera’s staat de emotionele ontwikkeling van een vrouw centraal. In het eerste stuk lijkt zij vooral slachtoffer te zijn. Concepción geniet van het leven, maar ook zij loopt tegen een muur van frustraties en onvervulde verlangens.’

La voix humaine / L’heure espagnole worden uitgevoerd in het Frans met Nederlandse ondertitels.

Nederland 2020 | Béatrice Lachaussée | Online stream | 120 min. 

 

Meer Gruitpoort

Meer

Binnenkort

Film 19 januari 2021

Picl: De films van de Gruitpoort, maar dan thuis

Events 25 januari 2021

Online Taalcafé

© Gruitpoort 2021 Design & concept: Frappant - Techniek & CMS: BeSite | Sitemap