zondag 5 mei - 16:00 uur Mirrewinter

Mirrewinter

"De oorlogsfilm van het Oosten". Het boerenleven in Markelo tijdens het laatste jaar van WOII. Twentse streektaalhit verovert nu ook de Achterhoek.

Prijs € 9,50 U kunt voor dit evenement niet meer reserveren.

De film gaat over een boerenfamilie op een afgelegen boerderij in Markelo in het laatste oorlogsjaar, winter 1944. De voertaal is in het plaatselijk dialect en wordt Nederlands ondertiteld.

Vader Hennek is een ontevreden brompot, die moeite heeft met zijn levenslot, het geloof, de oorlog en zijn gehandicapte zoon Gètje. Hennek maakt de grootste ontwikkeling door in dit verhaal; hij is in zijn hart eigenlijk heus geen kwaaie peer, maar zijn frustratie over de loop der dingen zit hem vaak in de weg.

Maar Hennek bewondert stilletjes zijn vrouw Marie, die vol liefde is voor iedereen, de boel altijd maar weer sust, dóórzet, met een onwankelbaar geloof in de hemel en in de goede afloop der dingen. Marie herinnert hem aan zijn moeder, aan de dagen toen de wereld nog in orde was. "Ieder kaarsje wordt toch gezien" is Maries lijfspreuk.

Dat slaat met name op Gètje 13 jaar, met een verstandelijke beperking en daardoor het verstand van een 6 jarige. Gètje is een goedlachse jongen, die wel lijdt onder het feit dat zijn vader hem telkens afwijst. De oudste dochter van het gezin is Geerke, 18 jaar, en in het geheim verliefd op Herman Graadsboer, zoon van een rijke NSB-boer uit Markelo. Verder zijn er nog Wim(16) en Jantine (15).

In de laatste oorlogswinter is er op een zondag een razzia in Markelo. De Joodse familie Levi - vader, moeder en dochter Sarah- wordt bij het verlaten van de kerk opgepakt.

Ook Dominee Scheutink wordt gearresteerd: hij wilde hen helpen ontvluchten. Ze worden afgevoerd per arrestantenwagen. Na dit incident blijkt Gètje opeens verdwenen. De familie haalt vader Hennek (die nooit meegaat naar de kerk) en ongerust zoeken ze samen de omgeving af.

140 mensen uit de regio spelen mee in deze dialectfilm

"Fantastisch om te zien waar we met zijn allen toe in staat zijn, noaberschap puur", aldus producent/schrijver Oplaat.

Na de audities werd door vele vrijwilligers een oude leegstaande boerderij aan de Brikkenweg in Markelo omgebouwd tot een set. Een kleding en schmink commissie zorgde voor, tot in de puntjes kloppende, kleding.

Een re-enactman groep van "Duitsers" maakte de opnames soms angstaanjagend echt.

De opnames hebben 5 maanden geduurd en op 6 juni (D-day) 2018 is de film in Markelo in première gegaan.

Renate van Laarhoven | NL 2018 | 105 min.

Meer aanraders

23 aug
Film Buitenfilm Festival: Bohemian Rhapsody - 21:30 uur
Locatie: Hotel Villa Ruimzicht | Winnaar 4 Oscars, Golden Globe voor beste film en beste acteur, 2 BAFTA's l Ode aan Queen, hun muziek en hun uitzonderlijke zanger Freddie Mercury.
Buitenfilm Festival: Bohemian Rhapsody
Buitenfilm Festival: Bohemian Rhapsody
22 aug
Film Buitenfilm Festival: Green Book - 21:30 uur
locatie: IJsselkade/Friûl Lido | Winnaar van 3 Oscars, waaronder Beste Film, 3 Golden Globes en een BAFTA l Een inspirerend, hartverwarmend en waargebeurd verhaal over de hechte vriendschap tussen een uitsmijter (Viggo Mortensen) en concertpianist (Mahershala Ali).
Buitenfilm Festival: Green Book
Buitenfilm Festival: Green Book
21 aug
Film Buitenfilm Festival: Free Solo - 21:30 uur
Locatie: Amphionpark | Winnaar Oscar Beste Documentaire | Het letterlijk adembenemende verhaal van Alex Honnold, rotsklimmer met een droom: Het beklimmen van de beroemdste rotswand van de wereld, El Capitan, met blote handen, zonder touw!
Buitenfilm Festival: Free Solo
Buitenfilm Festival: Free Solo
31 okt
Events Gauguin in Tahiti: Searching for A Lost Paradise - 16:00 uur
Arts in Cinema | Van Tahiti en de Marquesaseilanden, in de panorama’s die Gauguin zag en schilderde, tot de Amerikaanse musea waar zijn kunst nu wordt gepreserveerd.
Gauguin in Tahiti: Searching for A Lost Paradise
Gauguin in Tahiti: Searching for A Lost Paradise
22 jun
Film Le grand bain - 16:00 uur
Extra voorstellingen | In het gemeentelijk zwembad bekwaamt een groepje mannen van middelbare leeftijd zich in de kunst van het synchroonzwemmen.
Le grand bain
Le grand bain

Meer Gruitpoort

Meer

Binnenkort

Film 20 juni 2019

Three Identical Strangers

Theater 26 juni 2019

Stormhoofd

Events 20 juni 2019

Jamsessie

© Gruitpoort 2019 Design & concept: Frappant - Techniek & CMS: BeSite | Sitemap