zondag 5 mei - 16:00 uur Mirrewinter

Mirrewinter

"De oorlogsfilm van het Oosten". Het boerenleven in Markelo tijdens het laatste jaar van WOII. Twentse streektaalhit verovert nu ook de Achterhoek.

Prijs € 9,50 Koop nu
online

De film gaat over een boerenfamilie op een afgelegen boerderij in Markelo in het laatste oorlogsjaar, winter 1944. De voertaal is in het plaatselijk dialect en wordt Nederlands ondertiteld.

Vader Hennek is een ontevreden brompot, die moeite heeft met zijn levenslot, het geloof, de oorlog en zijn gehandicapte zoon Gètje. Hennek maakt de grootste ontwikkeling door in dit verhaal; hij is in zijn hart eigenlijk heus geen kwaaie peer, maar zijn frustratie over de loop der dingen zit hem vaak in de weg.

Maar Hennek bewondert stilletjes zijn vrouw Marie, die vol liefde is voor iedereen, de boel altijd maar weer sust, dóórzet, met een onwankelbaar geloof in de hemel en in de goede afloop der dingen. Marie herinnert hem aan zijn moeder, aan de dagen toen de wereld nog in orde was. "Ieder kaarsje wordt toch gezien" is Maries lijfspreuk.

Dat slaat met name op Gètje 13 jaar, met een verstandelijke beperking en daardoor het verstand van een 6 jarige. Gètje is een goedlachse jongen, die wel lijdt onder het feit dat zijn vader hem telkens afwijst. De oudste dochter van het gezin is Geerke, 18 jaar, en in het geheim verliefd op Herman Graadsboer, zoon van een rijke NSB-boer uit Markelo. Verder zijn er nog Wim(16) en Jantine (15).

In de laatste oorlogswinter is er op een zondag een razzia in Markelo. De Joodse familie Levi - vader, moeder en dochter Sarah- wordt bij het verlaten van de kerk opgepakt.

Ook Dominee Scheutink wordt gearresteerd: hij wilde hen helpen ontvluchten. Ze worden afgevoerd per arrestantenwagen. Na dit incident blijkt Gètje opeens verdwenen. De familie haalt vader Hennek (die nooit meegaat naar de kerk) en ongerust zoeken ze samen de omgeving af.

140 mensen uit de regio spelen mee in deze dialectfilm

"Fantastisch om te zien waar we met zijn allen toe in staat zijn, noaberschap puur", aldus producent/schrijver Oplaat.

Na de audities werd door vele vrijwilligers een oude leegstaande boerderij aan de Brikkenweg in Markelo omgebouwd tot een set. Een kleding en schmink commissie zorgde voor, tot in de puntjes kloppende, kleding.

Een re-enactman groep van "Duitsers" maakte de opnames soms angstaanjagend echt.

De opnames hebben 5 maanden geduurd en op 6 juni (D-day) 2018 is de film in Markelo in première gegaan.

Renate van Laarhoven | NL 2018 | 105 min.

Meer aanraders

28 apr
Film Werk ohne Autor - 14:00 uur
2 Oscarnominaties | Monumentaal epos van de regisseur van Das Leben der Anderen over een kunstenaar die kind is in Nazi Duitsland, opgroeit in de DDR om in het westen tot wasdom te komen.
Werk ohne Autor
Werk ohne Autor
31 okt
Events Gauguin in Tahiti: Searching for A Lost Paradise - 16:00 uur
Arts in Cinema | Van Tahiti en de Marquesaseilanden, in de panorama’s die Gauguin zag en schilderde, tot de Amerikaanse musea waar zijn kunst nu wordt gepreserveerd.
Gauguin in Tahiti: Searching for A Lost Paradise
Gauguin in Tahiti: Searching for A Lost Paradise
30 mei
Events Klimt & Schiele: Eros and Psyche - 16:00 uur
Arts in Cinema | 1918. Toen het gebrul van de kanonnen van de Eerste Wereldoorlog stilviel, liep in Centraal Europa, in Wenen, een gouden eeuw op haar laatste benen.
Klimt & Schiele: Eros and Psyche
Klimt & Schiele: Eros and Psyche
28 apr
Film Gerhard Richter Painting - 20:30 uur
Eén van ’s werelds bekendste, bestverkopende nog levende schilders, Gerhard Richter, is al een halve eeuw bezig te experimenteren met talloze technieken en ideeën | Contact Film brengt elke maand een juweel uit de internationale filmkunst naar de Gruitpoort.
Gerhard Richter Painting
Gerhard Richter Painting
30 apr
Film The Mule - 13:30 uur
Komische misdaadfilm gespeeld én geregisseerd door de inmiddels 88 jarige Clint Eastwood.
The Mule
The Mule
4 mei
Film Anna's War - 13:30 uur
Premierefilm | Het waargebeurde verhaal van de zesjarige Anna, die vanuit haar schuilplaats in een door de nazi’s overgenomen gebouw de oorlog aan zich voorbij ziet trekken | Contact Film brengt elke maand een juweel uit de internationale filmkunst naar de Gruitpoort.
Anna's War
Anna's War
2 mei
Film Kom en zie - 20:30 uur
Klassieker | Indrukwekkende verfilming van de naziterreur in Wit-Rusland, gezien door de ogen van het partizanenjongetje Forja
Kom en zie
Kom en zie

Meer Gruitpoort

Meer

Binnenkort

Film 26 april 2019

Arctic

Lessen 26 april 2019

Two to Tango

Theater 22 mei 2019

Het einde van het leven

Events 26 april 2019

Tango Milonga

© Gruitpoort 2019 Design & concept: Frappant - Techniek & CMS: BeSite | Sitemap