zondag 5 mei - 16:00 uur Mirrewinter

Mirrewinter

"De oorlogsfilm van het Oosten". Het boerenleven in Markelo tijdens het laatste jaar van WOII. Twentse streektaalhit verovert nu ook de Achterhoek.

Prijs € 9,50 U kunt voor dit evenement niet meer reserveren.

De film gaat over een boerenfamilie op een afgelegen boerderij in Markelo in het laatste oorlogsjaar, winter 1944. De voertaal is in het plaatselijk dialect en wordt Nederlands ondertiteld.

Vader Hennek is een ontevreden brompot, die moeite heeft met zijn levenslot, het geloof, de oorlog en zijn gehandicapte zoon Gètje. Hennek maakt de grootste ontwikkeling door in dit verhaal; hij is in zijn hart eigenlijk heus geen kwaaie peer, maar zijn frustratie over de loop der dingen zit hem vaak in de weg.

Maar Hennek bewondert stilletjes zijn vrouw Marie, die vol liefde is voor iedereen, de boel altijd maar weer sust, dóórzet, met een onwankelbaar geloof in de hemel en in de goede afloop der dingen. Marie herinnert hem aan zijn moeder, aan de dagen toen de wereld nog in orde was. "Ieder kaarsje wordt toch gezien" is Maries lijfspreuk.

Dat slaat met name op Gètje 13 jaar, met een verstandelijke beperking en daardoor het verstand van een 6 jarige. Gètje is een goedlachse jongen, die wel lijdt onder het feit dat zijn vader hem telkens afwijst. De oudste dochter van het gezin is Geerke, 18 jaar, en in het geheim verliefd op Herman Graadsboer, zoon van een rijke NSB-boer uit Markelo. Verder zijn er nog Wim(16) en Jantine (15).

In de laatste oorlogswinter is er op een zondag een razzia in Markelo. De Joodse familie Levi - vader, moeder en dochter Sarah- wordt bij het verlaten van de kerk opgepakt.

Ook Dominee Scheutink wordt gearresteerd: hij wilde hen helpen ontvluchten. Ze worden afgevoerd per arrestantenwagen. Na dit incident blijkt Gètje opeens verdwenen. De familie haalt vader Hennek (die nooit meegaat naar de kerk) en ongerust zoeken ze samen de omgeving af.

140 mensen uit de regio spelen mee in deze dialectfilm

"Fantastisch om te zien waar we met zijn allen toe in staat zijn, noaberschap puur", aldus producent/schrijver Oplaat.

Na de audities werd door vele vrijwilligers een oude leegstaande boerderij aan de Brikkenweg in Markelo omgebouwd tot een set. Een kleding en schmink commissie zorgde voor, tot in de puntjes kloppende, kleding.

Een re-enactman groep van "Duitsers" maakte de opnames soms angstaanjagend echt.

De opnames hebben 5 maanden geduurd en op 6 juni (D-day) 2018 is de film in Markelo in première gegaan.

Renate van Laarhoven | NL 2018 | 105 min.

Meer Gruitpoort

Meer

Binnenkort

Film 15 oktober 2019

Dolor y Gloria

Theater 8 mei 2020

WhatEverHappens | Ongekend!

Events 16 oktober 2019

Achterhoek Business Challenge

© Gruitpoort 2019 Design & concept: Frappant - Techniek & CMS: BeSite | Sitemap