donderdag 19 september - 20:30 uur La promesse de l'aube

La promesse de l'aube

Van zijn moeilijke jeugd in Polen tot zijn pubertijd in het zonnige Nice tot zijn studentenjaren in Parijs en zijn harde pilotentraining tijden WOII…Romain Gary leefde een uitzonderlijk leven.

Prijs € 9,50 U kunt voor dit evenement niet meer reserveren.

Ook te zien op:

Je zou denken dat het volwassen leven van een schrijver die 34 boeken schreef en twee films regisseerde, de nazi’s bombardeerde, met een van ’s werelds beroemdste actrices trouwde, voor zijn schrijven een sloot prijzen won, consul-generaal in Los Angeles werd en op 66-jarige leeftijd zelfmoord pleegde, genoeg voer voor een biopic zou leveren. Maar nee.

Het kompas van ‘La promesse de l’aube’ staat van begin tot eind gericht op de relatie tussen Romain Gary en zijn dominante moeder Nina, onder steeds meer lagen make-up gespeeld door Charlotte Gainsbourg. Iets meer dan de helft van de film speelt zich af tijdens Gary’s jeugd. Eerst in Vilnius, de hoofdstad van wat nu Litouwen heet. Later in Nice, waar ze heen reizen omdat het leven hen in Vilnius onmogelijk wordt gemaakt.

Hun Russisch-Joodse achtergrond en het feit dat er geen vader in beeld is, maakt hen kwetsbaar en laat het maar aan de lokale bevolking over om dat uit te buiten. In Nice lukt het om met allerlei kunst- en vliegwerk een nieuw bestaan op te bouwen.

Vervolgens moet Gary van zijn moeder koste wat kost een beroemd schrijver worden, als genoegdoening voor alle onrecht waarmee ze worden geconfronteerd. Vooral om haar te plezieren begint hij de kroontjespen op papier te zetten.

Ondertussen begint hij in Parijs aan een rechtenstudie maar dat alles moet wachten als de nazi’s de Tweede Wereldoorlog beginnen. Zo’n beetje de tweede helft van de film wordt in beslag genomen door Gary’s tijd in Parijs en in het leger, een aantal keren onderbroken door een bezoek aan zijn moeder. Dat de film zich zo nadrukkelijk op Gary’s relatie met zijn moeder richt, is omdat ze een sterke vrouw was en een groot stempel drukte op Romain Gary’s leven.

Frankrijk 2019 | Eric Barbier | 131 min.

 

Meer aanraders

26 sep
Events van Gogh & Japan - 16:00 uur
Arts in Cinema | “Ik benijd de Japanners”, schreef Van Gogh aan zijn broer Theo. In de tentoonstelling waarop deze film is gebaseerd – Van Gogh & Japan in het Van Gogh Museum in Amsterdam – is te zien waarom.
van Gogh & Japan
van Gogh & Japan
27 sep
Film Nederlandse Filmnacht: Instinct - 21:15 uur
Voorpremiere met nagesprek | In het regiedebuut van Halina Reijn speelt Carice van Houten een ervaren psycholoog, die geobsedeerd raakt door een zedendelinquent.
Nederlandse Filmnacht: Instinct
Nederlandse Filmnacht: Instinct
22 sep
Film The Biggest Little Farm - 16:00 uur
Een absolute eye-opener en een ode aan het idealisme, aan de eindeloze complexiteit van de natuur en aan de cyclus van het leven.
The Biggest Little Farm
The Biggest Little Farm
20 sep
Film Only You - 20:30 uur
Only You is een film die laat zien dat sprookjesliefdes een einde hebben. Of eigenlijk: dat die niet bestaan.
Only You
Only You
21 sep
Film Richard Says Goodbye - 20:30 uur
Richard (Johnny Depp) hoort dat hij terminaal ziek is. Hij besluit dit niet te delen, maar in zijn hoofd gaat er een knop om: hij zal vanaf nu optimaal genieten.
Richard Says Goodbye
Richard Says Goodbye
26 sep
Film Blinded by the Light - 20:30 uur
Een inspirerend drama van schrijver, regisseur en producent Gurinder Chadha (Bend It Like Beckham), op de muziek en teksten van de tijdloze klassiekers van Bruce Springsteen.
Blinded by the Light
Blinded by the Light
3 okt
Film Celle que vous croyez - 20:30 uur
Een spannend drama waarin vijftiger Claire zichzelf na een gestrand huwelijk weer moet herpakken. Een film over liefde, ouder worden en zelfacceptatie en waarin realiteit en leugens steeds meer in elkaar overlopen.
Celle que vous croyez
Celle que vous croyez
26 okt
Film Downton Abbey - 20:30 uur
Deze herfst wordt het wereldwijde fenomeen Downton Abbey een speelfilm, waarin de geliefde Crawleys en hun onbevreesde personeel zich voorbereiden voor het belangrijkste moment in hun leven.
Downton Abbey
Downton Abbey
5 okt
Film Instinct - 20:30 uur
In het regiedebuut van Halina Reijn speelt Carice van Houten een ervaren psycholoog, die geobsedeerd raakt door een zedendelinquent.
Instinct
Instinct
28 sep
Film Once Upon a Time... in Hollywood - 20:30 uur
Once Upon a Time… in Hollywood is de negende speelfilm van succesvol regisseur en scenarioschrijver Quentin Tarantino. De cast van deze ode aan Hollywood bestaat uit sterren als Leonardo DiCaprio, Brad Pitt en Margot Robbie.
Once Upon a Time... in Hollywood
Once Upon a Time... in Hollywood
27 sep
Film The Violin Player - 16:00 uur
The Violin Player is een romantisch drama over het opgeven van dromen en je laten leiden door ambitie.
The Violin Player
The Violin Player
29 sep
Film Veearts Maaike - 16:00 uur
Veearts Maaike toont hoe ontroerend het samenspel tussen veearts en boeren kan zijn en biedt een unieke inkijk in het echte Nederlandse boerenleven.
Veearts Maaike
Veearts Maaike

Meer Gruitpoort

Meer

Binnenkort

Film 20 september 2019

La promesse de l'aube

Theater 25 september 2019

Het einde van het leven

Events 20 september 2019

(Y)Urban Night

© Gruitpoort 2019 Design & concept: Frappant - Techniek & CMS: BeSite | Sitemap