vrijdag 20 september - 16:00 uur La promesse de l'aube

La promesse de l'aube

Van zijn moeilijke jeugd in Polen tot zijn pubertijd in het zonnige Nice tot zijn studentenjaren in Parijs en zijn harde pilotentraining tijden WOII…Romain Gary leefde een uitzonderlijk leven.

Prijs € 9,50 U kunt voor dit evenement niet meer reserveren.

Je zou denken dat het volwassen leven van een schrijver die 34 boeken schreef en twee films regisseerde, de nazi’s bombardeerde, met een van ’s werelds beroemdste actrices trouwde, voor zijn schrijven een sloot prijzen won, consul-generaal in Los Angeles werd en op 66-jarige leeftijd zelfmoord pleegde, genoeg voer voor een biopic zou leveren. Maar nee.

Het kompas van ‘La promesse de l’aube’ staat van begin tot eind gericht op de relatie tussen Romain Gary en zijn dominante moeder Nina, onder steeds meer lagen make-up gespeeld door Charlotte Gainsbourg. Iets meer dan de helft van de film speelt zich af tijdens Gary’s jeugd. Eerst in Vilnius, de hoofdstad van wat nu Litouwen heet. Later in Nice, waar ze heen reizen omdat het leven hen in Vilnius onmogelijk wordt gemaakt.

Hun Russisch-Joodse achtergrond en het feit dat er geen vader in beeld is, maakt hen kwetsbaar en laat het maar aan de lokale bevolking over om dat uit te buiten. In Nice lukt het om met allerlei kunst- en vliegwerk een nieuw bestaan op te bouwen.

Vervolgens moet Gary van zijn moeder koste wat kost een beroemd schrijver worden, als genoegdoening voor alle onrecht waarmee ze worden geconfronteerd. Vooral om haar te plezieren begint hij de kroontjespen op papier te zetten.

Ondertussen begint hij in Parijs aan een rechtenstudie maar dat alles moet wachten als de nazi’s de Tweede Wereldoorlog beginnen. Zo’n beetje de tweede helft van de film wordt in beslag genomen door Gary’s tijd in Parijs en in het leger, een aantal keren onderbroken door een bezoek aan zijn moeder. Dat de film zich zo nadrukkelijk op Gary’s relatie met zijn moeder richt, is omdat ze een sterke vrouw was en een groot stempel drukte op Romain Gary’s leven.

Frankrijk 2019 | Eric Barbier | 131 min.

 

Meer Gruitpoort

Meer

Binnenkort

Theater 24 oktober 2020

WhatEverHappens | Ongekend!

Events 8 juni 2020

Taalcafé

© Gruitpoort 2020 Design & concept: Frappant - Techniek & CMS: BeSite | Sitemap