vrijdag 20 september - 16:00 uur La promesse de l'aube

La promesse de l'aube

Van zijn moeilijke jeugd in Polen tot zijn pubertijd in het zonnige Nice tot zijn studentenjaren in Parijs en zijn harde pilotentraining tijden WOII…Romain Gary leefde een uitzonderlijk leven.

Prijs € 9,50 U kunt voor dit evenement niet meer reserveren.

Je zou denken dat het volwassen leven van een schrijver die 34 boeken schreef en twee films regisseerde, de nazi’s bombardeerde, met een van ’s werelds beroemdste actrices trouwde, voor zijn schrijven een sloot prijzen won, consul-generaal in Los Angeles werd en op 66-jarige leeftijd zelfmoord pleegde, genoeg voer voor een biopic zou leveren. Maar nee.

Het kompas van ‘La promesse de l’aube’ staat van begin tot eind gericht op de relatie tussen Romain Gary en zijn dominante moeder Nina, onder steeds meer lagen make-up gespeeld door Charlotte Gainsbourg. Iets meer dan de helft van de film speelt zich af tijdens Gary’s jeugd. Eerst in Vilnius, de hoofdstad van wat nu Litouwen heet. Later in Nice, waar ze heen reizen omdat het leven hen in Vilnius onmogelijk wordt gemaakt.

Hun Russisch-Joodse achtergrond en het feit dat er geen vader in beeld is, maakt hen kwetsbaar en laat het maar aan de lokale bevolking over om dat uit te buiten. In Nice lukt het om met allerlei kunst- en vliegwerk een nieuw bestaan op te bouwen.

Vervolgens moet Gary van zijn moeder koste wat kost een beroemd schrijver worden, als genoegdoening voor alle onrecht waarmee ze worden geconfronteerd. Vooral om haar te plezieren begint hij de kroontjespen op papier te zetten.

Ondertussen begint hij in Parijs aan een rechtenstudie maar dat alles moet wachten als de nazi’s de Tweede Wereldoorlog beginnen. Zo’n beetje de tweede helft van de film wordt in beslag genomen door Gary’s tijd in Parijs en in het leger, een aantal keren onderbroken door een bezoek aan zijn moeder. Dat de film zich zo nadrukkelijk op Gary’s relatie met zijn moeder richt, is omdat ze een sterke vrouw was en een groot stempel drukte op Romain Gary’s leven.

Frankrijk 2019 | Eric Barbier | 131 min.

 

Meer aanraders

19 okt
Film The Biggest Little Farm - 16:00 uur
Extra voorstellingen | Gezin vormt in 7 jaar tijd een dor stuk land om in een weelderig biologisch ecosysteem.
The Biggest Little Farm
The Biggest Little Farm
29 okt
Film Richard Says Goodbye - 10:00 uur
Extra voorstellingen | Richard (Johnny Depp) hoort dat hij terminaal ziek is. Hij besluit dit niet te delen, maar in zijn hoofd gaat er een knop om: hij zal vanaf nu optimaal genieten.
Richard Says Goodbye
Richard Says Goodbye
21 okt
Film Blinded by the Light - 20:30 uur
Britse tiener van Pakistaanse komaf groeit op in een periode van racisme en malaise. Hij vindt troost in teksten en muziek van Bruce Springsteen.
Blinded by the Light
Blinded by the Light
26 okt
Film Downton Abbey - 20:30 uur
Deze herfst wordt het wereldwijde fenomeen Downton Abbey een speelfilm, waarin de geliefde Crawleys en hun onbevreesde personeel zich voorbereiden voor het belangrijkste moment in hun leven.
Downton Abbey
Downton Abbey
15 okt
Film Instinct - 13:30 uur
Extra voorstellingen | In het regiedebuut van Halina Reijn speelt Carice van Houten een ervaren psycholoog, die geobsedeerd raakt door een zedendelinquent.
Instinct
Instinct
18 okt
Film Once Upon a Time... in Hollywood - 20:30 uur
De negende speelfilm van Quentin Tarantino. Ode aan Hollywood met sterren als Leonardo DiCaprio, Brad Pitt en Margot Robbie.
Once Upon a Time... in Hollywood
Once Upon a Time... in Hollywood

Meer Gruitpoort

Meer

Binnenkort

Film 15 oktober 2019

Instinct

Theater 8 mei 2020

WhatEverHappens | Ongekend!

Events 16 oktober 2019

Achterhoek Business Challenge

© Gruitpoort 2019 Design & concept: Frappant - Techniek & CMS: BeSite | Sitemap