maandag 23 december - 16:00 uur Kapsalon Romy

Kapsalon Romy

Extra voorstellingen | Met frisse tegenzin past een kapster met beginnende Alzheimer op haar kleindochter Romy. Prachtige film voor jong én oud!

Prijs € 9,50 U kunt voor dit evenement niet meer reserveren.

Romy vindt het niet leuk dat ze elke dag naar de kapsalon moet, maar alles wordt anders als oma Stine haar kleindochter in vertrouwen neemt over haar toenemende verwardheid. Dan realiseert Romy zich dat oma niet alleen op haar past maar zij ook op oma. De band tussen de twee groeit terwijl oma steeds meer lijkt te veranderen: ze is liever dan anders, makkelijker, en ze vertelt over haar jeugd in Denemarken. Romy staat oma zoveel mogelijk bij in het runnen van de kapsalon, maar als dat niet langer gaat trekt Romy haar eigen plan. Ze besluit oma’s grootste wens in vervulling te laten gaan. Met Vita Heijmen, Beppie Melissen, Noortje Herlaar en Bianca Krijgsman.

Nederland 2019 | Mischa Kamp | 92 min. | theaterzaal 

 

 

Over Kapsalon Romy

 

KAPSALON ROMY gaat over Romy (10) die met tegenzin elke dag na school naar haar strenge oma Stine moet. Haar moeder Margot (40) moet sinds de scheiding hard werken in het tankstation. Al gauw blijkt dat oma zich anders gaat gedragen en oma blijkt Romy’s hulp hard nodig te hebben in de kapsalon.

Het is een klein maar prachtig herkenbaar en universeel verhaal voor jong en oud. Door de ogen van een stoer klein meisje zien we hoeveel impact de dementie van oma op haar familie kan hebben.

Uiteindelijk leert Romy dat niet alles hetzelfde blijft. Maar door de nieuwe situatie met de dementie van oma praten Romy’s ouders weer met elkaar en krijgt iedereen meer begrip voor elkaars situatie. Een overwinning voor Romy die aan het eind van de film ouders heeft die aandacht voor haar hebben en haar oma beter leert kennen, met wie ze leuke en bijzondere momenten deelt.

Dementie is een zeer veel voorkomende ziekte. Het is doodsoorzaak nummer 1 in Nederland. En door de vergrijzing zullen de aantallen de komende jaren blijven stijgen.

Het is belangrijk dat er een film over bestaat, want het is nog steeds een taboe onderwerp. Mensen schamen zich voor de ziekte. Ze zijn bang om voor ‘gek’ uitgemaakt te worden.

Als we het taboe doorbreken en erover gaan praten, zal men het meer accepteren als een ziekte en zullen veel mensen minder eenzaam worden. Het hoort bij het leven.

Tamara Bos ontroert met de karakters. De kracht van de personages is dat ze levensecht en herkenbaar zijn. Kwetsbaar ook, maar er is altijd ruimte voor humor.

Romy is een sterk en opgewekt meisje, ze zoekt naar oplossingen en laat zich niet remmen.

Meer aanraders

8 feb
Film Once Upon a Time... in Hollywood - 20:30 uur
10 Oscarnominaties | De negende speelfilm van Quentin Tarantino. Ode aan Hollywood met sterren als Leonardo DiCaprio, Brad Pitt en Margot Robbie.
Once Upon a Time... in Hollywood
Once Upon a Time... in Hollywood
6 feb
Film Dolor y gloria - 15:30 uur
2 Oscarnominaties | Salvador Mallo is een regisseur die teert op vergane glorie. Wanneer een oude film van hem onder het stof vandaan wordt gehaald, wil hij vrede sluiten met zijn verleden. Hij moet echter ook de demonen uit zijn jeugd onder ogen komen.
Dolor y gloria
Dolor y gloria
31 jan
Film Mi Vida - 15:30 uur
Extra voorstellingen | Kapster Lou (Loes Luca) uit Schiedam koestert een heimelijke droom. Ze zou wel in Spanje willen wonen. Maar dat gaat niet met de zorg voor haar kinderen en kleinkinderen.
Mi Vida
Mi Vida
24 jan
Film Parasite - 20:00 uur
6 Oscarnominaties, Gouden Palm- en Golden Globe winnaar | De werkloze Ki-taek en zijn gezin leven in een krappe woning een arm bestaan. Ze raken bijzonder gefascineerd door de rijke familie Park en zien mogelijkheden om van hun luxueuze bestaan te profiteren.
Parasite
Parasite
9 feb
Film The Irishman - 14:00 uur
10 Oscarnominaties | Avondvullend maffiaepos van Martin Scorcese, met Robert de Niro, Al Pacino en Joe Pesci
The Irishman
The Irishman
31 jan
Film Hors Normes - 16:00 uur
Van de makers van Intouchables | Twee vrienden zetten zich in voor autistische kinderen die zonder hen geen plek hebben in de maatschappij
Hors Normes
Hors Normes
25 jan
Film Honeyland - 15:30 uur
2 Oscarnominaties, extra voorstellingen | Adembenemende documentaire over de laatste imker die wilde bijen houdt. Contactfilm brengt elke maand een juweel uit de internationale filmwereld naar de Gruitpoort.
Honeyland
Honeyland
26 jan
Film Il testimone invisibile - 16:00 uur
Nederlandse Première | Als een succesvolle zakenman moet bewijzen dat hij niets te maken heeft met de dood van zijn minnares, ontspint zich een vernuftig psychologisch steekspel.​
Il testimone invisibile
Il testimone invisibile
8 feb
Film Marriage Story - 13:30 uur
6 Oscar nominaties, Golden Globe winnaar | Meelevend portret over de teloorgang van een huwelijk. Met Adam Driver en Scarlett Johansson.
Marriage Story
Marriage Story
26 jan
Film For Sama - 20:00 uur
Nederlandse première, publieksprijs IDFA, beste documentaire Cannes, Oscarnominatie | Moeder laat 3 jarige dochter zien waarom ze ervoor koos in Aleppo te blijven tijdens de oorlog.
For Sama
For Sama
27 jan
Film In Search of Mozart - 20:00 uur
Vier het Beethoven-jaar met deze geweldige serie documentaires over de grootste componisten aller tijden.
In Search of Mozart
In Search of Mozart
25 jan
Film La Belle Époque - 20:00 uur
Wat als je terug kunt naar de mooiste tijd van je leven. Zestiger Victor besluit terug te gaan naar de week dat hij zijn grote liefde ontmoette. Romantische comedy met Daniel Auteuil en Fanny Ardant.
La Belle Époque
La Belle Époque
24 jan
Film Out Stealing Horses - 20:30 uur
Een rouwende weduwnaar verhuist naar het land waar een toevallige ontmoeting herinneringen uit zijn verleden opwekt.
Out Stealing Horses
Out Stealing Horses
25 jan
Film The Two Popes - 13:30 uur
3 Oscarnominaties | In een voor de kerk turbulente tijd geeft de conservatieve paus Benedictus XVI (Anthony Hopkins) het stokje door aan Jonathan Price.
The Two Popes
The Two Popes
25 jan
Film The Peanut Butter Falcon - 20:30 uur
De jonge Zak met het syndroom van Down heeft slechts één droom: een professionele worstelaar worden!
The Peanut Butter Falcon
The Peanut Butter Falcon

Meer Gruitpoort

Meer

Binnenkort

Film 24 januari 2020

Parasite

Theater 5 februari 2020

On Stage - Mensen die op dieren lijken

Events 24 januari 2020

(Y)Urban Night

© Gruitpoort 2020 Design & concept: Frappant - Techniek & CMS: BeSite | Sitemap