maandag 23 december - 16:00 uur Kapsalon Romy

Kapsalon Romy

Extra voorstellingen | Met frisse tegenzin past een kapster met beginnende Alzheimer op haar kleindochter Romy. Prachtige film voor jong én oud!

Prijs € 9,50 U kunt voor dit evenement niet meer reserveren.

Romy vindt het niet leuk dat ze elke dag naar de kapsalon moet, maar alles wordt anders als oma Stine haar kleindochter in vertrouwen neemt over haar toenemende verwardheid. Dan realiseert Romy zich dat oma niet alleen op haar past maar zij ook op oma. De band tussen de twee groeit terwijl oma steeds meer lijkt te veranderen: ze is liever dan anders, makkelijker, en ze vertelt over haar jeugd in Denemarken. Romy staat oma zoveel mogelijk bij in het runnen van de kapsalon, maar als dat niet langer gaat trekt Romy haar eigen plan. Ze besluit oma’s grootste wens in vervulling te laten gaan. Met Vita Heijmen, Beppie Melissen, Noortje Herlaar en Bianca Krijgsman.

Nederland 2019 | Mischa Kamp | 92 min. | theaterzaal 

 

 

Over Kapsalon Romy

 

KAPSALON ROMY gaat over Romy (10) die met tegenzin elke dag na school naar haar strenge oma Stine moet. Haar moeder Margot (40) moet sinds de scheiding hard werken in het tankstation. Al gauw blijkt dat oma zich anders gaat gedragen en oma blijkt Romy’s hulp hard nodig te hebben in de kapsalon.

Het is een klein maar prachtig herkenbaar en universeel verhaal voor jong en oud. Door de ogen van een stoer klein meisje zien we hoeveel impact de dementie van oma op haar familie kan hebben.

Uiteindelijk leert Romy dat niet alles hetzelfde blijft. Maar door de nieuwe situatie met de dementie van oma praten Romy’s ouders weer met elkaar en krijgt iedereen meer begrip voor elkaars situatie. Een overwinning voor Romy die aan het eind van de film ouders heeft die aandacht voor haar hebben en haar oma beter leert kennen, met wie ze leuke en bijzondere momenten deelt.

Dementie is een zeer veel voorkomende ziekte. Het is doodsoorzaak nummer 1 in Nederland. En door de vergrijzing zullen de aantallen de komende jaren blijven stijgen.

Het is belangrijk dat er een film over bestaat, want het is nog steeds een taboe onderwerp. Mensen schamen zich voor de ziekte. Ze zijn bang om voor ‘gek’ uitgemaakt te worden.

Als we het taboe doorbreken en erover gaan praten, zal men het meer accepteren als een ziekte en zullen veel mensen minder eenzaam worden. Het hoort bij het leven.

Tamara Bos ontroert met de karakters. De kracht van de personages is dat ze levensecht en herkenbaar zijn. Kwetsbaar ook, maar er is altijd ruimte voor humor.

Romy is een sterk en opgewekt meisje, ze zoekt naar oplossingen en laat zich niet remmen.

Meer Gruitpoort

Meer

Binnenkort

© Gruitpoort 2020 Design & concept: Frappant - Techniek & CMS: BeSite | Sitemap