woensdag 16 september - 13:30 uur Het Verdriet van de Achterhoek

Het Verdriet van de Achterhoek

In de randen van Nederland geen bevolkingsgroei maar krimp: Boer Michel Schoneveld uit Laren stopt na een burn-out met zijn varkensboerderij en de parochieleden van de kerk in Baak vechten voor het voortbestaan van hun kerk.

Prijs € 10,00 U kunt voor dit evenement niet meer reserveren.

17,4 miljoen mensen wonen er inmiddels in Nederland: een record. Maar dat die groei niet overal opgaat zien we in deze onconventionele en observerende documentaire. In de randen van Nederland geen bevolkingsgroei maar krimp: en dat gaat gepaard met ingrijpende veranderingen en loslaten.

In de Achterhoek waar het woord krimp taboe is onderzoeken filmmakers Sabine Eijkholt en Marieke Spee wat de huidige veranderingen in de Achterhoek betekenen voor mensen en gemeenschappen die langzaam maar zeker hun woongebied zien veranderen.
In gebieden waar bevolkingsafname een feit is blijkt vaak dat de overheid niet graag praat over krimp en de gevolgen ervan. Liever praat men over mogelijkheden en kansen en dat verwacht men eigenlijk ook van de bewoners. De gevoelens die loskomen wanneer je leefomgeving grote veranderingen ondergaat worden niet veel besproken, ook voor bewoners is het een lastig onderwerp om over te praten. 
In de documentaire Het verdriet van de Achterhoek proberen makers Sabine Eijkholt en Marieke Spee een stem te geven aan de emoties en onzekerheid die deze veranderingen met zich meebrengen. Een proces van loslaten, rouwen en doorgaan. 

In de film volgen makers Sabine Eijkholt en Marieke Spee boer Michel Schoneveld uit Laren die na een burn-out stopt met zijn varkensboerderij en de parochieleden van de kerk in Baak die vechten voor het voortbestaan van hun kerk. Beide gaan op hun eigen manier om met de veranderingen die in hun levens plaatsvinden.

Nederland 2020 |  Sabine Eijkholt en Marieke Spee | zaal 2 | 71 min.

Meer aanraders

3 dec
Events Comedy in Doetinchem - 20:30 uur
Kom elke eerste donderdag van de maand een hele avond lachen met de talentvolste comedians!
Comedy in Doetinchem
Comedy in Doetinchem
26 nov
Film De Beentjes van Sint Hildegard - 16:00 uur
Komisch drama met Herman Finkers en Johanna ter Steege over het los willen breken uit vastgeroeste patronen | Ook te zien op Picl
De Beentjes van Sint Hildegard
De Beentjes van Sint Hildegard

Meer Gruitpoort

Meer

Binnenkort

Film 26 november 2020

Bloody Nose, Empty Pockets

Theater 2 december 2020

From Turkey with love

Events 26 november 2020

Slowdates

© Gruitpoort 2020 Design & concept: Frappant - Techniek & CMS: BeSite | Sitemap