vrijdag 20 december - 16:00 uur Kapsalon Romy

Kapsalon Romy

Extra voorstellingen | Met frisse tegenzin past een kapster met beginnende Alzheimer op haar kleindochter Romy. Prachtige film voor jong én oud!

Prijs € 9,50 Koop nu
online

Ook te zien op:

Romy vindt het niet leuk dat ze elke dag naar de kapsalon moet, maar alles wordt anders als oma Stine haar kleindochter in vertrouwen neemt over haar toenemende verwardheid. Dan realiseert Romy zich dat oma niet alleen op haar past maar zij ook op oma. De band tussen de twee groeit terwijl oma steeds meer lijkt te veranderen: ze is liever dan anders, makkelijker, en ze vertelt over haar jeugd in Denemarken. Romy staat oma zoveel mogelijk bij in het runnen van de kapsalon, maar als dat niet langer gaat trekt Romy haar eigen plan. Ze besluit oma’s grootste wens in vervulling te laten gaan. Met Vita Heijmen, Beppie Melissen, Noortje Herlaar en Bianca Krijgsman.

Nederland 2019 | Mischa Kamp | 92 min. https://www.gruitpoort.nl/upload/Image/Film/Kijkwijzerlogo/alleleeftijden%20klein.jpg

 

 

 

Over Kapsalon Romy

 

KAPSALON ROMY gaat over Romy (10) die met tegenzin elke dag na school naar haar strenge oma Stine moet. Haar moeder Margot (40) moet sinds de scheiding hard werken in het tankstation. Al gauw blijkt dat oma zich anders gaat gedragen en oma blijkt Romy’s hulp hard nodig te hebben in de kapsalon.

Het is een klein maar prachtig herkenbaar en universeel verhaal voor jong en oud. Door de ogen van een stoer klein meisje zien we hoeveel impact de dementie van oma op haar familie kan hebben.

Uiteindelijk leert Romy dat niet alles hetzelfde blijft. Maar door de nieuwe situatie met de dementie van oma praten Romy’s ouders weer met elkaar en krijgt iedereen meer begrip voor elkaars situatie. Een overwinning voor Romy die aan het eind van de film ouders heeft die aandacht voor haar hebben en haar oma beter leert kennen, met wie ze leuke en bijzondere momenten deelt.

Dementie is een zeer veel voorkomende ziekte. Het is doodsoorzaak nummer 1 in Nederland. En door de vergrijzing zullen de aantallen de komende jaren blijven stijgen.

Het is belangrijk dat er een film over bestaat, want het is nog steeds een taboe onderwerp. Mensen schamen zich voor de ziekte. Ze zijn bang om voor ‘gek’ uitgemaakt te worden.

Als we het taboe doorbreken en erover gaan praten, zal men het meer accepteren als een ziekte en zullen veel mensen minder eenzaam worden. Het hoort bij het leven.

Tamara Bos ontroert met de karakters. De kracht van de personages is dat ze levensecht en herkenbaar zijn. Kwetsbaar ook, maar er is altijd ruimte voor humor.

Romy is een sterk en opgewekt meisje, ze zoekt naar oplossingen en laat zich niet remmen.

Meer aanraders

11 dec
Film Instinct - 20:00 uur
Extra voorstellingen | In het regiedebuut van Halina Reijn speelt Carice van Houten een ervaren psycholoog, die geobsedeerd raakt door een zedendelinquent.
Instinct
Instinct
12 dec
Film Dolor y gloria - 16:00 uur
Salvador Mallo is een regisseur die teert op vergane glorie. Wanneer een oude film van hem onder het stof vandaan wordt gehaald, wil hij vrede sluiten met zijn verleden. Hij moet echter ook de demonen uit zijn jeugd onder ogen komen.
Dolor y gloria
Dolor y gloria
8 dec
Film Miles Davis: Birth of the Cool - 20:00 uur
Extra voorstellingen | Een compleet fascinerende, dramatische en opwindende film over een van de allergrootste artiesten van de afgelopen eeuw.
Miles Davis: Birth of the Cool
Miles Davis: Birth of the Cool

Meer Gruitpoort

Meer

Binnenkort

Film 6 december 2019

Mi Vida

Theater 8 mei 2020

WhatEverHappens | Ongekend!

Events 6 december 2019

(Y)Urban Night

© Gruitpoort 2019 Design & concept: Frappant - Techniek & CMS: BeSite | Sitemap