Gaanderense ouderen weer even naar school in het kader van Generatiesporen

Gaanderense ouderen weer even naar school in het kader van Generatiesporen

Afgelopen augustus zijn de twee van oudsher katholieke scholen in Gaanderen samengegaan en in een nieuw schoolgebouw midden in het dorp getrokken. Veel ouderen in Gaanderen gingen vroeger zelf naar één van de drie oude scholen. Ook hun kinderen gingen er naar school en nu dus hun kleinkinderen. Die verschillende generaties en de sporen die zij in het dorp achterlaten vormen de leidraad van het project Generatiesporen dat momenteel in Gaanderen speelt.

Scholieren van de (nu) twee Gaanderense scholen Wis en Wierig en Gaanderwijs  onderzoeken de Generatiesporen sporen door met verschillende generaties te praten. Samen met beeldend kunstenares Berna Bonekamp verbeelden ze de generatiesporen. Ze werken met verschillende thema’s, namelijk vrijetijd, school, de boerderijk, ambachten, vervoer en communicatie. Zo brengen ze de sporen van de generatie van hun opa’s en oma’s van zo’n 60 jaar geleden in beeld en die van hun ouders van 30 jaar geleden. Maar ze bedenken ook hoe hun eigen toekomst eruit zal zien over 30 jaar. De resultaten worden op school tentoongesteld.

Met dit project krijgen de scholieren niet alleen de geschiedenis van de gemeenschap mee, maar ook de geschiedenis van de oude scholen en de oud-leerlingen. Na afloop kunnen ze als het ware in de sporen van de voorgaande generaties treden en zo hun eigen wegen gaan bewandelen. En ouderen komen weer naar school, delen hun verhalen met scholieren en dragen bij aan de toekomst van volgende generaties.

Er zijn heel wat ouderen betrokken bij Generatiesporen. En dat is ook de bedoeling want het is opgezet in het kader van Doetinchem Age Friendly Cultural City. Buurtplein BV is initiatiefnemer en Lang Leve Kunst en Naoberschap heeft meegedacht.

© Gruitpoort 2018 Design & concept: Frappant - Techniek & CMS: BeSite | Sitemap