Workshop Een boodschappentas vol herinneringen, 25/9

Een boodschappentas vol herinneringen: nieuwe methodieken leren en ervaren

Voor voorlezers van de Voorleesbrigade en andere vrijwilligers van de Gruitpoort

Dinsdag 25 september van 12.45 tot 16 uur, Gruitpoort Doetinchem

Het voorlezen van verhalen en gedichten kan mensen helpen om met elkaar in gesprek te komen. Je stimuleert mensen verhalen te vertellen uit hun eigen levensgeschiedenis: het ene verhaal raakt het andere aan en helpt zo het dagelijks contact met ouderen vorm te geven en het isolement te doorbreken. Maar je kunt meer doen: foto’s en voorwerpen meebrengen, zintuigen stimuleren, liedjes zingen, werken met fantasie en verbeeldingskracht… Zo krijgt voorlezen vele gezichten en helpt het de communicatie te verbeteren.

Wat gaan we doen?

Vorig jaar was José Franssen te gast bij Lang Leve Kunst in de Gruitpoort om een workshop te geven over voorlezen aan mensen met dementie en wat daar allemaal bij komt kijken. Dit jaar gaan we een stapje verder. Contact maken met ouderen en hun verhalen kan op vele manieren. Sommige voorlezers zingen met de ouderen, anderen praten met hen over vroeger aan de hand van prenten en oude voorwerpen. José vertelt, geeft informatie en laat je via korte oefeningen proeven aan de vele mogelijkheden om herinneringen wakker te maken. Zodat je na de workshop de Gruitpoort verlaat met wat extra bagage in je tas: allerhande werkvormen die je eruit kunt halen tijdens het voorlezen als dat past en als jij dat leuk en prettig vindt.

Wie is José Franssen?

José Franssen is andragoge en ze schreef o.a. het boek Luisteren in je leunstoel, handboek voorlezen aan ouderen. Ze is ‘levensverhalendeskundige’ en werkt op vele manieren met mensen en hun levensverhalen. Op haar website vind je een schat aan informatie www.josefranssen.nl

Opgave

Heb je ook zin om je te laten inspireren door José? Meld je dan snel aan via info@gruitpoort.nl o.v.v. workshop Voorleesbrigade. Deelname is kosteloos.

© Gruitpoort 2018 Design & concept: Frappant - Techniek & CMS: BeSite | Sitemap