Oud=In 2, vanaf 18/10

Oud=In, Over ‘De kunst van het goed ouder worden’


Binnenkort starten drie nieuwe edities van Oud=In, de denktank van het programma Lang Leve Kunst en Naoberschap. Socrates zei ooit: “Vragen stellen is belangrijker dan ze beantwoorden”. Daarom draait Oud=In vooral om het gesprek en de gemeenschappelijke zoektocht naar ‘de kunst van het goed ouder worden’. Dat gebeurt aan de hand van literatuur én persoonlijke inzichten. Mensen van 65+, maar ook van 65-, worden van harte uitgenodigd om mee te doen. Projectleider is Jan Menderink

Jan Menderink werkt als vrijwilliger bij Lang Leve Kunst en is initiatiefnemer van Oud=In: “Het mooie van dit project is dat we als betrokken ouderen mee kunnen denken over de invulling van Lang Leve Kunst en Naoberschap. Samen mooie momenten met kunst beleven, dat is waar het bij de activiteiten van het programma om draait. Ongetwijfeld zullen we net als vorig jaar weer veel plezier beleven aan de gesprekken over hoe we in het leven willen staan. Maar tegelijkertijd helpen we Lang Leve Kunst en Naoberschap er verder mee. Iedereen met, zeg maar een mix van levenservaring en een portie nieuwsgierigheid, is welkom. En hoe diverser de groep, hoe beter!”

Oud=In 2

In een tijd waarin sterk de nadruk ligt op wat je op zekere leeftijd allemaal nog kan en zou moeten kunnen, hekelt Wilhelm Schmid deze ideologie van de eeuwige jeugd: je moet niet altijd alles willen beïnvloeden, maar juist sommige dingen op zijn beloop laten.

Tijdens oud=In 2 wordt iedere sessie een hoofdstuk uit het boek ‘Een kleine filosofie van het ouder worden’ van Schmid besproken. Daarnaast denken de deelnemers mee met Lang Leve Kunst en Naoberschap. Hoe kan het programma inspelen op wensen van ouderen over wat ze nodig hebben om zich te blijven ontwikkelen?

Literatuur: ‘Een kleine filosofie van het ouder worden’ van Wilhelm Schmid (kosten 13 euro), mogelijk nog aanvullende literatuur.
Gespreksleiding: Jan Menderink
Locatie: De Gruitpoort
Tijd: 11.00-12.30 uur
Donderdag: 18 en 25 oktober en 1, 8, 15 en 22 november (25 oktober onder voorbehoud)
Kosten: geen

Oud=In/ Adviesgroep ‘De Jonge Rotten’

In de loop van dit jaar start het project De Jonge Rotten. De Gruitpoort organiseert dit project in samenspraak met de Leyden Academy. Het doel is verbondenheid en positieve beeldvorming tussen generaties te bevorderen. Onderdeel van het project is een evenement waarbij een groep ouderen en jongeren een kleine week dag en nacht intensief met elkaar optrekken.
De adviesgroep denkt mee over de inhoudelijke voorbereiding van De Jonge Rotten door te reflecteren op de eigen levensvragen ‘van weleer’ en ‘van nu’. Wat zijn overeenkomsten en verschillen? Welk beeld hebben ouderen van jongeren?

Literatuur: in overleg
Gespreksleiding: Jan Menderink en Machteld van der Meij
Locatie: De Gruitpoort
Tijd: 11.00-12.30 uur
Donderdag: 30 augustus en 6, 13, 20 en 27 september en 4 oktober
Kosten: geen

Oud=In 1

In een tijd waarin sterk de nadruk ligt op wat je op zekere leeftijd allemaal nog kan en zou moeten kunnen, hekelt Wilhelm Schmid deze ideologie van de eeuwige jeugd: je moet niet altijd alles willen beïnvloeden, maar juist sommige dingen op zijn beloop laten.

Tijdens iedere sessie wordt een hoofdstuk uit het boek ‘Een kleine filosofie van het ouder worden’ van Schmid besproken. Er worden stukjes uit voorgelezen. De laatste twee bijeenkomsten komt er een kunstenaar mee. De slotbijeenkomst wordt in samenspraak met de kunstenaar ingevuld.

Literatuur: ‘Een kleine filosofie van het ouder worden’ van Wilhelm Schmid (kosten 13 euro)
Gespreksleiding: Jan Menderink en Okkie Klinkspoor
Locatie: Schavenweide
Tijd/ dagen: info volgt.
Kosten: geen

Aanmelding

Heeft u interesse om zich een korte tijd aan Lang Leve Kunst en Naoberschap te verbinden door deelname aan een van deze gespreksgroepen? Stuur dan een e-mail met uw naam, telefoonnummer, mailadres en de groep (of groepen) die u kiest aan info@gruitpoort.nl

© Gruitpoort 2018 Design & concept: Frappant - Techniek & CMS: BeSite | Sitemap