Mijn Mooiste Tijd?! 1/2 en 8/2

SCHOOLPROJECT ‘Mijn Mooiste Tijd?!’

240 leerlingen van 4 Havo en Vwo van het Ulenhof doen mee aan de schrijfwedstrijd ‘Mijn Mooiste Tijd?!’.  Een cocreatie met Lang Leve Kunst waarin scholieren en ouderen in gesprek gaan met elkaar over vooroordelen tussen jong en oud. De leerlingen interviewen een oudere uit hun eigen kenniskring en dat levert heel wat verhaalstof op. De jongeren schrijven vervolgens een verhaal gebaseerd op anekdotes uit diens jeugd.

Jong zijn, toen en nu.

Leerlingen interviewen hun eigen opa en oma, of een onbekende over een onderwerp dat normaal niet aan de orde komt: de liefde, uitgaan, de jaren 50. Leerlingen ontdekken dingen over vroeger waar ze nooit bij hebben stilgestaan… Dat je vroeger niet altijd zelf mocht bepalen met wie je uitging of met wie je ging trouwen bijvoorbeeld! Over de dubbeltjesdans die vroeger best wat geld opleverde, kortom over jong zijn toen en nu.

Waardevol

Docente Nederlands, Ilse Schuurmans over het project: Leerlingen maken op een andere manier contact met ouderen. Er vinden bijzondere gesprekken plaats en ze komen vaak enthousiast terug op school na het interviewen. We bereiden ze goed voor met een workshop, gegeven door ervaren theatermaker Boaz Boele. Hierin leren ze om die dingen te vragen waar ze nieuwsgierig naar zijn en oppervlakkigheid te vermijden. De leerlingen doen echt hun best om een mooi verhaal te ontlokken door goed door te vragen. Tijdens de schrijflessen leren de leerlingen hoe ze het interview kunnen gebruiken om een beeldend verhaal te schrijven en dat is best lastig. Geen verslag, maar een tekst waarin je mee wordt genomen in het verhaal van de oudere.’

Prijsuitreiking

Als afsluiting worden er op 1 en 8 februari feestelijke middagen georganiseerd waarbij de ouderen worden uitgenodigd in de school. Sommige verhalen vallen in de prijzen en worden o.a. gepubliceerd op de website van de Gruitpoort of het Ulenhof.

Het project wordt georganiseerd door docenten Nederlands van het Ulenhof, in samenwerking met de Gruitpoort.

© Gruitpoort 2019 Design & concept: Frappant - Techniek & CMS: BeSite | Sitemap