Prijsuitreiking tussen Geraniums en Netflix, 1/2

Tussen Geraniums en Netflix, co creatie Lang Leve Kunst en het Rietveld Lyceum

90 derdeklassers van het Rietveld Lyceum doen weer mee aan de schrijfwedstrijd ‘Tussen Geraniums en Netflix’. Een project waarin scholieren en ouderen in gesprek gaan met elkaar over vooroordelen tussen jong en oud. De leerlingen interviewen een oudere uit hun eigen kenniskring en schrijven vervolgens een verhaal gebaseerd op anekdotes uit diens jeugd.

 

Vooroordelen

Theatermaker Boaz Boele heeft de aftrap gedaan en workshops verzorgd waarin de scholieren werden voorbereid op ‘het interview’. Tijdens de aftrap heeft Boele vooroordelen opgehaald, zo werden leerlingen op scherp gesteld door stellingen als: “Vroeger was alles beter” of “Ouderen kunnen niet overweg met mobiel en pc”. Vragen als: “Er zijn 4 miljoen ouderen in Nederland. Wist je dat 1 op de 4 ouderen eenzaam zijn? Wiens opa en of oma heeft last van eenzaamheid?” Zorgden voor betrokkenheid en waardevolle gesprekken. Boele is vervolgens met de leerlingen in de klas aan de slag gegaan met hoe ouderen respectvol en toch uitdagend te interviewen.

Docente Nederlands Fleur van Pijkeren over de workshops: ‘Ze hebben er echt wat van opgestoken en ik vond het - voor meerdere vakken en voor henzelf- heel waardevol om zo'n workshop te doen. Zoeken naar de mooie dingen in iemands verhaal en goed leren luisteren naar elkaar. Heel belangrijk!’

Prijsuitreiking

Als afsluiting wordt er op 1 februari een feestelijke middag georganiseerd waarbij de ouderen worden uitgenodigd in de school. Sommige verhalen vallen in de prijzen en worden o.a. gepubliceerd op de website van de Gruitpoort of het Rietveld Lyceum.

Het project wordt georganiseerd door docenten Nederlands van het Rietveld Lyceum, in samenwerking met de Gruitpoort.

© Gruitpoort 2019 Design & concept: Frappant - Techniek & CMS: BeSite | Sitemap