Lang Leve Kunst opnieuw landelijk opgemerkt

Het Fonds Cultuur Participatie heeft De Gruitpoort gevraagd het project Kunst aan de Keukentafel uit te gaan voeren in de gemeenten Doetinchem, Oude IJsselstreek, Montferland, Doesburg en Bronckhorst. Dit is mogelijk in het kader van de ‘Aanloopregeling Samen Cultuurmaken verbreden’. Hiermee heeft de Gruitpoort (en straks het nieuwe Cultuurbedrijf) een eervolle opdracht voor het programma Lang Leve Kunst en Naoberschap gekregen. Één van de redenen voor de toekenning was het vertrouwen van het fonds in de borging van Lang Leve Kunst in de Achterhoek.

Deze ambitieuze opdracht heeft als doel de positieve gezondheid van kwetsbare en eenzame ouderen te versterken door middel van kunstactiviteiten op maat. Tot eind 2021 mag het bestaande concept Kunst aan de Keukentafel verder worden ontwikkeld en verduurzaamd én worden uitgerold naar de regio. Daarbij draait het om drie punten: het bereiken van deelnemers door samenwerking met lokale partijen, de artistieke inhoud en de lokale nesteling.

Wat Kunst aan de Keukentafel kan betekenen vertelt een deelneemster (niet degene op de foto): “Ik ben ernstig ziek, kanker. Daardoor heb ik heel weinig energie. Ik heb de voorspelling die mijn dokter deed over mijn overlijden al met 5 jaar overleefd. Ik heb alles geregeld, mijn begrafenis, de foto op mijn kist. Mensen gaan verder als je dan toch blijft leven, mijn kinderen ook, maar ik ben nog steeds hartstikke ziek. Mijn man heeft jaren geleden een herseninfarct gehad en sindsdien kan hij niet veel meer. Een beetje scharrelen in de tuin maakt hem rustig. Maar ik moet in mijn eentje alle beslissingen nemen. Kan niet met hem praten over mijn ziekte. Dat is zwaar en daarom geniet ik extra van Kunst aan de Keukentafel.”

De Gruitpoort begon in 2019 op verzoek van de gemeente Bronckhorst met een sociaal innovatieve voorloper van Kunst aan de Keukentafel. Een project voor kwetsbare en vaak zorg mijdende mensen thuis. Deelnemers bleken ondanks hun hoge leeftijd heel goed in staat om te leren en merkten dat kunst hun handvatten bood om verder te gaan na een nare gebeurtenis of even weg te komen uit de zorg van alledag. Sinds dit voorjaar draait de Gruitpoort mee in een landelijk onderzoek van de Leyden Academy naar het effect van kunst in de langdurige zorg. Van de deelnemende 20 onderzoeksprojecten is Kunst aan de Keukentafel het enige project dat plaatsvindt bij kwetsbare mensen thuis.

Lang Leve Kunst en Naoberschap
Het programma Lang Leve Kunst en Naoberschap organiseert kunstactiviteiten voor ouderen. Het doel is ouderen samen met anderen mooie momenten te laten beleven. Partners van het programma zijn Markenheem, Sensire, Attent, Herbergier, Liemerije, het Slingelandziekenhuis, Kruiswerk Achterhoek, het Cultuur- & Erfgoedpact Achterhoek en de Gruitpoort. Het programma is mogelijk dankzij het RCOAK en Fonds Sluyterman van Loo. De Gruitpoort is initiatiefnemer en voert het programma uit. Zie link over-ons

 

© Gruitpoort 2020 Design & concept: Frappant - Techniek & CMS: BeSite | Sitemap