Minisymposium Kunst en ouderen op vrijdagmiddag 13 juni

2 mei

Met kunst bezig zijn, samen genieten van muziek, toneel, beeldende kunst of verhalen, wie wil dat niet? Maar als je ouder wordt, lijkt het nog belangrijker om je vrije tijd te besteden aan zinvolle, mooie en leuke activiteiten. Aan activiteiten die inspireren, die je vitaal houden en in contact brengen met andere mensen. 

De afgelopen jaren heeft de Gruitpoort het initiatief genomen tot verschillende kunstprojecten voor en met ouderen. De komende jaren gaan we daar als Gruitpoort mee door. Maar het nog mooiere nieuws is dat vijf zorgorganisaties in de West-Achterhoek zich aan dit initiatief hebben verbonden én dat we financieel ondersteund worden door het landelijk programma Lang Leve Kunst. Met zijn allen gaan we de handen zetten onder het programma Lang Leve Kunst in de West-Achterhoek en maken we ons sterk voor kunstparticipatie van ouderen. Dit vinden we reden voor een feestje en daarom organiseren we een minisymposium over kunst en ouderen.
 
Wat er de afgelopen tijd bereikt is, laten we zien aan de hand van een documentaire, optredens en korte lezingen. En we bieden een inkijkje in de plannen voor de komende jaren.
Het symposium is bedoeld voor iedereen in de West-Achterhoek die zich betrokken voelt bij het onderwerp: professionals en bestuurders uit kunst en zorg, kunstzinnige naobers (amateurkunstenaars, vrijwilligers en mantelzorgers) én ouderen.
 
U bent van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn. Aansluitend is er een netwerkborrel.
 
VRIJDAG 13 JUNI 2014
15.00 uur-17.00 uur
GRUITPOORT DOETINCHEM

Hofstraat 2 7001 CD Doetinchem
Entree is gratis
Aanmelden: m.vandermeij@gruitpoort.nl of 0314-340943
 
 PROGRAMMA 
 
MINISYMPOSIUM KUNST EN OUDEREN
13 juni 2014
PREMIERE DOCUMENTAIRE KUNST IN HET MOMENT
‘Kunst in het moment’ is een documentaire over een kunstproject op de Tuinkamer, het activiteitencentrum voor dementerende ouderen op de Gouden Leeuw in Laag Keppel. Vijf kunstenaars verzorgden elk vanuit hun eigen discipline kunstochtenden. De documentaire laat de ontmoetingen tussen de kunstenaars en de ouderen, de interactie en de activiteiten met soms verbluffende resultaten zien. Het project is opgezet door de Gruitpoort. KCG, Gelders kenniscentrum voor kunst en cultuur, gaf opdracht om van dit bijzondere project een documentaire te maken. 

<

OPTREDENS
Nattigheid, verhaal van Hentje Leneman verteld door Willy Flach
Sprookje, opgevoerd door Coosje, Janneke en Veerle, leerlingen van Rietveldlyceum
 
VAN OUDER WORDEN EN (DE) KUNST VAN LEVEN, CARLA SCHÖLZEL, KLINISCH GERIATER
Dr. Carla Schölzel is klinisch geriater in Doetinchem en voorzitter van het Kennisnetwerk Kwetsbare Ouderen. Zij spreekt over de veranderingen en uitdagingen die ouder worden met zich meebrengt en de rol die kunst daar bij kan spelen.
 
LANG LEVE KUNST, OOK IN DE WEST-ACHTERHOEK, FRIEDA DE PATER, DIRECTEUR STICHTING RCOAK
Het landelijk programma Lang Leve Kunst is een meerjarenprogramma dat aandacht vraagt voor het thema ouderen (65+) en cultuurparticipatie in Nederland. Frieda de Pater was van het RCOAK één van de initiatiefnemers van dit programma en vertelt waarom het RCOAK samen met het Fonds Sluyterman van Loo het meerjarig programma in de West-Achterhoek ondersteunt.
 
START VAN LANG LEVE KUNST IN DE WEST-ACHTERHOEK
 

Praktische informatie
Datum: Vrijdag 13 juni
Plaats: Gruitpoort Doetinchem, Hofstraat 2  7001 CD  Doetinchem
Aanvang: 15.00-17.00 uur
Entree: vrij
Aanmelden: m.vandermeij@gruitpoort.nl of 0314-340943
 

Meer Gruitpoort

Meer

Binnenkort

Film 18 januari 2021

Picl: De films van de Gruitpoort, maar dan thuis

Events 18 januari 2021

Online Taalcafé

© Gruitpoort 2021 Design & concept: Frappant - Techniek & CMS: BeSite | Sitemap