Europese Steun dankzij samenwerking filmtheaters in Achterhoek en Liemers

22 dec

Per 1 januari 2015 nemen het Luxor Theater in Zutphen,  Filmhuis Zevenaar en Gruitpoort  in Doetinchem deel aan het netwerk van Europa Cinemas. Dit netwerk van Europese bioscopen en filmtheaters heeft als doel om het vertonen van Europese films te bevorderen. Deelnemers van dit netwerk vertonen meer dan gemiddeld Europese films in hun programma en versterken zo de positie van de Europese film en worden daarin ondersteund door het MEDIA programma van de Europese Unie.

 

Op dit moment bestaat het Europese netwerk uit 69 landen (682 steden, 1.182 theaters en 2.209 doeken). In Nederland zijn 40 filmtheaters aangesloten, in Gelderland zijn dat Focus Arnhem, Lux Nijmegen, Gigant Apeldoorn, Herenstraattheater Wageningen en vanaf 1 januari dus ook Doetinchem, Zevenaar en Zutphen.

 

Het MEDIA Programma van de Europese Unie ging van start in 1991 en heeft tot doel de verscheidenheid van cultuur en taal van het filmisch erfgoed te behouden, de verspreiding van Europese films binnen en buiten de EU te bevorderen en (vooral) het concurrentievermogen van de Europese filmindustrie te versterken. Europa Cinema subsidieert hiervoor de productie van nieuwe Europese films, het behoud van klassieke Europese films en stimuleert de vertoning in aangesloten theaters die hiervoor vanuit Parijs een Europese bijdrage ontvangen.

 

De 3 filmtheaters hebben de aanvraag gezamenlijk ingediend. Als zogenaamd mininetwerk van filmtheaters voldoen zij aan de toegangseisen die normaal alleen voor de grotere filmtheaters haalbaar zijn. De drie theaters zullen (ook) gezamenlijk optrekken om haar programmering verder te verbreden, kennis te delen en educatieve evenementen voor jong en oud gaan organiseren.

Meer Gruitpoort

Meer

Binnenkort

Film 18 januari 2021

Picl: De films van de Gruitpoort, maar dan thuis

Events 18 januari 2021

Online Taalcafé

© Gruitpoort 2021 Design & concept: Frappant - Techniek & CMS: BeSite | Sitemap