Leer van Jongeren

31 jan

Opiniebijdrage in de Gelderlander van 31-01-2015

Leer van jongeren

Laten we onze energie de komende tijd richten op broederschap met andersdenkenden.

Door: Ester van de Haar

Op 20 januari organiseerden jongeren in Jongerencentrum de Gruitpoort een debat over de vrijheid van meningsuiting. Moslim of geen moslim, voor de jongeren daar was het helder: ‘de Charlie Hebdo-aanslag keuren we af, hij kan niet door werkelijke moslims gepleegd zijn’. Maar dat de westerse wereld erom vraagt, krijgt ook veel bijval. ”Er is geen respect meer voor elkaar. Vrijheid is niks waard als je een ander er mee kwetst.” 

Voor de babyboomers is de vrijheid van meningsuiting een verworven recht. Ook de Gruitpoort publiceerde daags na de aanslag een manifest: in vrijheid creatief kunnen zijn moet gekweekt en gekoesterd, tot in de haarvaten van onze samenleving. Juist als dat bevochten wordt. 

Als tegenhanger van onderdrukking is vrijheid een grondrecht, maar soms lijkt het alsof wij de vrijheid alleen nog bevechten als een recht om alles maar te kunnen zeggen, ongeacht de inhoud van de boodschap. 

In onze westerse samenleving is vrijheid verbonden met gelijkheid en broederschap. Althans zo was het altijd. Maar kunnen wij in onze multiculturele samenleving écht zeggen dat we andersdenkenden als gelijken zien? Laten we eerlijk zijn, mensen die zichtbaar uit een andere cultuur komen, hebben niet écht dezelfde kansen op banen. Wij zien onvoldoende hoe knap het is om vloeiend twee talen te spreken. Wat een onwaarschijnlijke prestatie vluchtelingen leveren als zij, zelf getraumatiseerd, hier een bestaan weten op te bouwen. En we vinden het moeilijk om hen, inclusief hun gewoontes, in broederschap te accepteren. Misschien wel omdat we onze eigen waarden kwijt zijn geraakt. Dat maakt onzeker en angstig. Laten wij leren van onze jongeren. Zij ontmoeten elkaar, zitten bij elkaar in de klas, op voetbal. Daar mogen ze verschillend zijn. En de verschillen worden geaccepteerd. Respect is leidend voor hen. Het 

is aan ons om met elkaar te zorgen dat jongeren, ook als ze volwassen worden, elkaar blijven vinden. Misschien samen nieuwe waarden opbouwen. Dan is deze angstige fase een kwestie van tijd. Laten we onze energie de komende tijd richten op broederschap met andersdenkenden. Laten we kijken, net als jongeren, waar we de ander als gelijke kunnen zien. Dan hoeven we misschien ook niet bang te zijn onze vrijheid te verliezen. Aan die ontmoeting tussen andersdenkenden, zullen wij als culturele broedplaats onze bijdrage blijven leveren.

Ester van de Haar is directeur van De Gruitpoort in Doetinchem

 

Meer Gruitpoort

Meer

Binnenkort

Film 28 november 2020

I am Greta

Theater 2 december 2020

From Turkey with love

Events 29 november 2020

Idiot Prayer | Nick Cave Alone at Alexandra Palace

© Gruitpoort 2020 Design & concept: Frappant - Techniek & CMS: BeSite | Sitemap