Luisteren in je Leunstoel krijgt vervolg

28 jan

Het verhalenproject Luisteren in je Leunstoel, waarbij vrijwilligers ouderen via de telefoon voorlezen, krijgt dit jaar een vervolg! Door enkel te hoeven luisteren, kunnen mensen de dagelijkse beslommeringen even loslaten en genieten van een mooi verhaal of gedicht. “We willen thuiswonende mensen mooie momenten aanbieden”, vertelt voorleesvrijwilliger Okkie Klinkspoor.

De voorleessessies zijn op dinsdagmiddag tussen 15.00-17.00 uur. Ouderen kunnen dankzij het telefonisch voorlezen genieten en herinneringen ophalen. “We zoeken samen naar verhalen op maat. Soms zijn dat verhalen die ze vroeger gelezen hebben”, aldus Okkie. Ze benadrukt dat het bij Luisteren in je Leunstoel niet om het verstrekken van zorg gaat. “Dit voorlezen is gewoon even om te genieten en dat doen ze! En het is natuurlijk mooi als de ouderen zich door het voorlezen ook minder eenzaam voelen.”

Vorig jaar was Annie één van de luisteraars. Ze kan door een chronische ziekte aan haar ogen zelf niet goed meer lezen, maar dankzij de voorleesvrijwilligers werden verhalen weer toegankelijk. “Het is fijn om even aan andere dingen te denken. Ik wilde leuke verhalen horen. Narigheid is er al genoeg.” Ze luisterde naar verhalen van onder meer Annie M.G. Schmidt en Toon Tellegen. “Ik kon erom lachen. En soms maakten we ook een babbeltje tussendoor. Ik heb bewondering voor die (jonge) vrijwilligsters. Ze kunnen ook op de bank gaan liggen en nietsdoen, maar in plaats daarvan bellen ze met mij!”

Binnenkort start een nieuwe voorleescyclus. Annie adviseert anderen om mee te doen. “Sommigen zeggen het een beetje gek vinden, omdat ze niet weten wie ze aan de telefoon krijgen. Maar je leert elkaar toch een beetje kennen en het is fijn om te luisteren. Ik wil graag weer meedoen!”, besluit Annie.

Deelname

De voorleessessies zijn op dinsdagmiddag tussen 15.00-17.00 uur, per keer wordt ongeveer een kwartiertje voorgelezen. Luisteren in je leunstoel is 5 weken achter elkaar en het is mogelijk meerdere keren kosteloos deel te nemen.

Aanmelden

Aanmelden is op elk moment mogelijk per mail (langlevekunst@gruitpoort.nl) of telefoon (0314-340943). Iedere luisteraar geeft zijn eigen telefoonnummer en een telefoonnummer van een contactpersoon door, die gebeld kan worden indien meerdere keren niet wordt opgenomen.

Luisteren in je leunstoel is een project van Kruiswerk Achterhoek en is ontwikkeld in samenspraak met Lang Leve Kunst en Naoberschap.

Meer Gruitpoort

Meer

Binnenkort

Film 26 mei 2019

Werk ohne Autor

Lessen 28 mei 2019

3D Lab

Theater 12 juni 2019

Het einde van het leven

Events 26 mei 2019

DjazzVibes @Grutstraat: DjazzVibes Brunch

© Gruitpoort 2019 Design & concept: Frappant - Techniek & CMS: BeSite | Sitemap