Doetinchem uitgeroepen tot Age Friendly Cultural City

10 mrt

“Samen bouwen aan een vitale Gemeente voor alle leeftijden - ook voor ouderen - dat is waar Doetinchem voor staat.”

Vandaar dat de gemeente Doetinchem door het Fonds Cultuur Participatie is uitgeroepen tot Age Friendly Cultural City 2017 en 2018. Het programma Lang Leve Kunst en Naoberschap van de Gruitpoort wil dat ouderen van mooie kunstactiviteiten kunnen genieten, samen met jongeren, amateurkunstenaars, mantelzorgers of andere vrijwilligers. Want samen zinvolle momenten beleven houdt ouderen langer vitaal en draagt bij aan een positieve gezondheid.

Wethouder Kees Telder trapt af op 13 maart tijdens het Kennisfestival Ouderen. “Nu we een Age Friendly Cultural City zijn, willen we cultuur nog sterker inzetten om ouderen vitaal te houden en mensen met elkaar te verbinden. Daarom is Buurtplein nu ook programmapartner geworden, zij zijn immers vanuit de verschillende wijkcentra nauw met de inwoner verbonden.”  “Het programma Lang Leve Kunst en Naoberschap waarin de Gruitpoort samen met alle zorgorganisaties in de regio samenwerkt, is een landelijk voorbeeldprogramma. Het unieke van dit programma is de manier waarop zoveel vrijwilligers betrokken worden,”  Aldus wethouder Maureen Sluiter.

Generatiesporen

Het fysiek samengaan van twee scholen en de opening van een nieuw schoolgebouw in Gaanderen is de aanleiding voor het project Generatiesporen in Gaanderen. Het draait bij dit project om het zichtbaar maken van sporen van generaties in het dorp door de tijd en hoe het dorp de persoonlijke geschiedenis van ouderen heeft gevormd. Tijdens de activiteiten die Buurtplein samen met lokale verenigingen gaat opzetten, worden ervaringen en verhalen van ouderen verzameld en gedeeld met jongeren. Samen maken zij een reis door de verschillende generaties. Rond de opening van het nieuwe schoolgebouw komt een feestelijk presentatie.

Spiegelbeeld

Het andere project, Spiegelbeeld, speelt op Schavenweide. Met dit project wil Lang Leve Kunst ouderen verleiden om over hun leven na te denken en zich daarover samen met mensen van andere generaties artistiek te uiten. Ouderen bepalen zelf wat voor soort activiteiten er georganiseerd worden en hoe ze opgezet worden. Uit gesprekken met ouderen bleek bijvoorbeeld dat het fijn is om niet alleen een mooie activiteit te hebben, maar ook na te genieten. “Dus organiseren we vanaf nu voorpret, pretpret en napret,” zegt Machteld van der Meij, programmaleider van Lang Leve Kunst.

In 2018 volgen twee andere projecten.

Foto: J. Gruwel
Wethouder Kees Telder in gesprek met kunstenaars tijdens lancering Doetunchem Age Friendly Cultural City

Meer Gruitpoort

Meer

Binnenkort

Film 1 oktober 2020

Gli anni più belli

Events 1 oktober 2020

Comedy in Doetinchem

© Gruitpoort 2020 Design & concept: Frappant - Techniek & CMS: BeSite | Sitemap