Hedy D’Ancona spreker op symposium Lang Leve Kunst

19 nov

Symposium Lang Leve Kunst en Naoberschap
‘Passie en ambitie gaan niet met pensioen’

Vrijdagmiddag 1 december
Gruitpoort Doetinchem

Als Achterhoeks kunstparticipatieprogramma voor ouderen Lang Leve Kunst en Naoberschap vieren we feest want we bestaan drie jaar. En nog belangrijker: we hebben besloten om vier jaar door te gaan, dus ook de komende jaren zijn er weer volop mooie momenten waarop ouderen, vrijwilligers en scholieren samen kunst beleven. Dat willen we vieren, samen met u, want om Hedy d’Ancona te citeren: Passie en ambitie gaan niet met pensioen!

PLENAIR DEEL

 1. Kras en Kunstig
  Artistieke aftrap met onvergetelijke levensgelukjes
 2. Passie en ambitie gaan niet met pensioen
  lezing door Hedy D’Ancona

  Als oudere open staan voor je omgeving om samen te genieten, daar maakt Lang Leve Kunst en Naoberschap zich sterk voor, met kunst en altijd samen met anderen! Wat dat voor de samenleving betekent is het onderwerp van de lezing van Hedy d’Ancona. Hedy d’Ancona is oud minister van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur en ambassadeur van het landelijk programma Lang Leve Kunst. Tijdens de Socrateslezing van dit jaar hield ze een vurig pleidooi: “Cultuurparticipatie, de confrontatie met kunst, is de toegangspoort tot democratisch burgerschap. Omdat het je de mogelijkheid verschaft je open te stellen en om iets wat je beroert, te delen met anderen.”
 3. Oud worden doe je niet opeens vanaf je 65e
  Hoe haal je als oudere het beste uit jezelf, hoe kan je je persoonlijk blijven ontwikkelen en een goed leven leiden, samen met anderen? En hoe kan het programma Lang Leve Kunst en Naoberschap daar op inspelen? Dat zijn onderwerpen die presentator Wendelien Wouters in een podiumgesprek met ouderen bespreekt.
 4. Levende Liefde
  Leerlingen van het Ulenhofcollege vertellen over het project Levende Liefde. “Vandaag heb ik nieuwe vrienden gemaakt!”, aldus een oudere deelneemster na een intens gesprek. Hoe kijken de jongeren terug op de ontmoetingen en wat hebben ze geleerd van dit project?
 5. 3 jaar landelijk kwartiermakerschap Lang Leve Kunst
  Koeno Sluyterman van Loo (Fonds Sluyterman van Loo) en Frieda de Pater (RCOAK)

  Het RCOAK en Fonds Sluyterman van Loo startten drie jaar geleden een landelijk kwartiermakersprogramma. Lang Leve Kunst en Naoberschap was één van de kwartiermakers. Koeno Sluyterman van Loo en Frieda de Pater vertellen over wat de fondsen mede door dit kwartiermakersprogramma landelijk in gang weten te  zetten.
 6. Kras en Kunstig
  Artistieke afsluiting

WORKSHOPRONDES

Er zijn vier verschillende workshops in twee rondes. In de eerste ronde ligt het accent op doen en ervaren, in de tweede ronde op gesprek. Je kan beide rondes bij dezelfde workshop blijven maar je mag ook switchen. De beide rondes van workshop 2 (Verdraaid een goed idee!) hebben dezelfde opzet, maar zijn inhoudelijk verschillend. (NB Inschrijving voor de workshops is tijdens het symposium, direct bij binnenkomst.)

Als programma willen we dat activiteiten bijdragen aan positieve gezondheid, dat mensen zo actief mogelijk meedoen en dat activiteiten aansluiten bij wensen van de deelnemers. Uit een beeldvormend onderzoek onder ouderen dat we kort geleden uitvoerden, bleek dat mensen hechten aan 1. het sámen mooie momenten beleven, 2. voorpret en napret, 3 afwisseling, 4. gesprek tijdens activiteiten en 5. muziek. Tijdens de tweede ronde van de workshops komen deze thema’s ter sprake.

Workshop 1 Kettingverhaal
Lieke Deelstra, schrijfdocent en Beatrijs Ouwehand, team Lang Leve Kunst
Een spannende openingszin en dan samen met een oudere broeden op een vervolg, dan door naar een volgende etc. totdat er een heel verhaal is geschreven. Het Kettingverhaal is bedacht voor mensen die fysiek niet meer zo fit zijn maar toch wel een beetje uitgedaagd kunnen worden. Lieke heeft met Beatrijs en andere vrijwilligers het Kettingverhaal onlangs voor de eerste keer uitgevoerd. Tijdens de workshop delen ze hun bevindingen en gaan in op hoe je individuele aandacht geeft, fantasie prikkelt en napret organiseert.

Workshop 2 Verdraaid een goed idee!
Ines Kieboom en Marieke Drent, afgestudeerd CMVers, Hermien Peters en Jan Menderink, team Lang Leve Kunst
Ines en Marieke ontwikkelden speciaal voor ons een spel waarmee we ideeën voor nieuwe kunstactiviteiten bespreken. De spelers worden op een ludieke manier uitgedaagd kritisch over de opzet na te denken. Zo ontstaan er activiteiten die aansluiten op de behoeften van ouderen en tegelijkertijd voldoen aan onze eigen criteria. Het spel is ook bij evaluatie te gebruiken. Tijdens de workshop wordt het spel gespeeld. De beide rondes zijn qua opzet hetzelfde maar inhoudelijk anders.

Workshop 3 De Wens- en Wijsclub
Suus Bijleveld, musicus en Selma Kruiniger, team Lang Leve Kunst
Heel veel liedjes en daarnaast achtergronden over het thema, dans, gedichten, verhalen en gesprekken. Verschillende kunstvormen met elkaar verbinden, telkens rond een ander thema, dat is het doel van de Wens- en Wijsclub. Ook bij andere activiteiten gebeurt dat steeds vaker, bijvoorbeeld bij Zang aan huis, de Voorleesbrigade of Verhalenoogst. Suus en Selma vertellen hoe zij door afwisseling mensen letterlijk en figuurlijk in beweging kregen.

Workshop 4 Zeg ’s Ja!
Berna Bonekamp, beeldend kunstenaar
Samen collages maken over de trouwdag en zo herinneringen ophalen. Dat was een activiteit die Berna vorig jaar heeft opgezet. Nu hebben we Berna gevraagd opnieuw een laagdrempelige activiteit op te zetten voor mensen die amper uit huis komen. De activiteit wordt één op één uitgevoerd. Samen beleven en een goed gesprek zijn heel belangrijk. Tijdens de workshop neemt Berna je mee in haar gedachtegang bij het ontwikkelen van een nieuwe activiteit.

PROGRAMMA

13.30     registratie en aanmelding workshops
14.00     plenaire ontvangst
14.15     workshopronde 1
15.00     workshopronde 2
              (parallel aan de workshops is er een besloten Ronde Tafel voor programmapartners)
15.45     korte pauze
16.00     plenaire deel, met o.a. lezing Hedy d’Ancona
17.30     borrel
18.00     einde

AANMELDING EN KOSTEN

Het symposium is speciaal voor alle betrokkenen bij het programma Lang Leve Kunst en Naoberschap. Dankzij uw inzet is het programma Lang Leve Kunst zo’n succes geworden. Uit blijk van waardering vragen we daarom geen deelnemersbijdrage.
Aanmelden kan per mail info@gruitpoort.nl, onder vermelding van naam (en eventueel met naam organisatie en functie). Inschrijving voor de workshops is op de dag zelf, direct bij binnenkomst. Mocht u na inschrijving toch niet kunnen komen, dan vragen we u zich zo snel mogelijk af te melden in verband met verwachte drukte.


Foto: Martin Melissen

Meer Gruitpoort

Meer

Binnenkort

Film 18 juni 2019

Goede Buren

Theater 26 juni 2019

Stormhoofd

Events 18 juni 2019

Passies & Talenten

© Gruitpoort 2019 Design & concept: Frappant - Techniek & CMS: BeSite | Sitemap