The Best of IDFA on Tour doet voor het eerst de Gruitpoort aan

9 jan

The Best of IDFA On Tour

zo 28 jan 15.00-22.30

 

Het IDFA, International Documentary Festival Amsterdam beleefde alweer haar 30ste editie en is inmiddels uitgegroeid tot het grootste en best bezochte Documentaire Festival ter wereld. Van de ruim 300 documentaires die dit jaar op IDFA vertoond worden, zijn er 9 bekroond worden met een van de toonaangevende IDFA Awards. Voor het programma The Best of IDFA 2017 on Tour wordt een selectie uit deze winnaars gebundeld, die vanaf 20 januari door het land reist en op zondag 28 januari voor het eerst de Gruitpoort aandoet. Een uniek programma met films die je kijk op de wereld voorgoed veranderen! Laat je verrassen en wees getuige van de beste documentaires van 2017. In de pauze verzorgt Merel een heerlijke pastamaaltijd.

Programma:

15.00 Amal  Openingsfilm IDFA 2017

Amal is veertien jaar als ze tijdens de Egyptische revolutie op het Tahrirplein belandt, nadat haar vriendje is omgekomen bij de Port Said-stadionramp. Tijdens de protesten wordt ze door de politie geslagen en aan haar haren over het plein gesleept. Terwijl de film snijdt tussen actuele gebeurtenissen en het snel veranderende leven (en uiterlijk) van Amal, zien we hoe zij haar eigen identiteit zoekt in een land in transitie. Want zelfs voor een jonge vrouw als Amal – haar naam betekent 'hoop' – zijn er in Egypte weinig keuzes waar het de vormgeving van haar eigen toekomst betreft.

 

17.00 Piripkura Human Right Award IDFA 2017

Twee van de enige drie bekende leden van de Piripkura leven nog op nomadische wijze in de Amazone, in de Braziliaanse deelstaat Mato Grosso. Hun belangrijkste bezit is een fakkel die in 1998 is aangestoken en sindsdien niet meer is uitgegaan. Het gebied wordt omringd door boerderijen en houtzagerijen. De uitbreiding daarvan is bijna onontkoombaar en wordt met geweld bevochten. Om de beschermde status van dit stuk regenwoud in stand te kunnen houden, moet bewezen worden dat de twee indianen nog leven.

 

18.30 Pastamaaltijd Huisgemaakt door Merel.

Na 2 documentaires heeft u vast trek, voor u het avondprogramma induikt. Waarom  dan niet aanschuiven bij de heerlijke pastamaaltijd van Merel. Kaarten voor de pastamaaltijd zijn verkrijgbaar tot en met 25 januari.

 

20.00 As We’re Told IDFA Special Jury Award for Short Documentary 2017

"Het is heel simpel: we doen wat ons wordt verteld." Dat is het onthutsende antwoord van een medewerker van een Zweeds arbeidsbureau als hem gevraagd wordt naar de werkwijze van de meest impopulaire instantie van het land. En daar houdt het niet op: een voor een openbaren werkcoaches, receptionisten en psychologen in deze creatieve documentaire het falende systeem van het arbeidsbureau.

 

20.30 The Other Side of Everything Winnaar IDFA Award for Best Feature-Length Documentary 2017

Een in tweeën gedeeld appartement in Belgrado vertelt het verhaal van een familie en staat symbool voor een land in politieke onrust. De woning werd opgesplitst op last van het communistisch regime toen Srbijanka Turajlic, die hier werd geboren, twee jaar oud was. De deur naar de afgescheiden kamers ging op slot en zat dertig jaar later bij de geboorte van regisseur Mila Turajlic, Srbijanka's dochter, nog steeds dicht. Ook in de dertig jaar erna, dwars door een burgeroorlog, het opbreken van Joegoslavië, bombardementen en een revolutie heen, bleef de deur ongeopend. Srbijanka, een prominent politiek activist die een grote rol speelde in de revolutie, bewoont nog steeds de helft van het oorspronkelijke appartement.

 

Het IDFA on tour programma wordt mede mogelijk gemaakt door de Bankgiroloterij. Bankgiroloterij VIPpas houders kopen hun IDFa on tour kaarten voor de speciale prijs van €20,-

Meer Gruitpoort

Meer

Binnenkort

Film 14 december 2019

Amazing Grace

Theater 21 december 2019

Popkoor Doetinpop - Christmas Magic

Events 13 december 2019

(Y)Urban Night

© Gruitpoort 2019 Design & concept: Frappant - Techniek & CMS: BeSite | Sitemap