Creatieve broedplaatsen zijn nodig

1 jan

De cultuur in de Achterhoek raakt in de knel. De bezoeker houdt de hand op de knip en de overheid trekt zich terug op haar kerntaken. Is Cultuur dan geen kerntaak? Het lijkt geen primaire basisbehoefte maar cultuur is de afgelopen decennia wel een economische concurrentiefactor geworden. Moeten we toch misschien zuinig zijn op onze culturele broedplaatsen? Hier wat argumenten.

 
Om te beginnen uw persoonlijk belang. Al sinds het begin van de 21e eeuw is creativiteit één van de belangrijkste competenties die je als mens nodig hebt. Wat kun je vandaag de dag zonder een onderzoekende houding, waarnemingsvermogen, verbeeldingskracht, reflectie, vasthoudendheid, communicatieve vaardigheden en misschien wel het allerbelangrijkste: eigenwaarde en zelfvertrouwen? Cultuur(educatie) is verreweg de meest effectieve manier om daar aan te werken. 
Neem de bescheiden jongen die nooit voormogelijk had gehouden ooit op een podium te staan, in ons jongerencentrum De SJOG zijn muzikale talenten ontdekt en maandagavond voor 200 mensen zal optreden in de Catharinakerk met landelijke artiesten. Kunst geeft kracht!
 
Ook maatschappelijk is cultuur een noodzaak. Immers, het bestaansrecht van kunstenaars en culturele instellingen ligt niet in de sector zelf maar in hun vermogen zich met de samenleving te verbinden. Ik ben blij dat niet alleen Achterhoekse ontwerpers maar ook bijvoorbeeld de autismevereniging bij óns hun themacafés willen houden. Hoe mooi is het dat de skaters van de Huet binnenlopen en muziek maken met Lindenhout-jongeren? Gewoon, omdat het kan. 
Het kan alleen als er voldoende van dat soort broedplaatsen zijn. Plekken waar je uitdagende viool- of beeldhouwlessen kunt krijgen. Waar je samen kunt genieten van films of theatervoorstellingen. Voorstellingen die aanzetten tot nadenken en stimuleren de andere kant van de zaak te bekijken of die gewoon ontroerend mooi of inspirerend knap zijn. Het is nodig om ons scherp te houden en het vestigingsklimaat goed en de leefbaarheid in onze regio op peil te houden. 
 
Het maakt ook onze participatiemaatschappij leuk. Zorgen voor je oude tante wordt makkelijker als je samen met haar deel neemt aan een kunstproject waarin van haar levensverhaal een prachtige jongerentheatervoorstelling wordt gemaakt.
En er valt veel te winnen in de preventieve jeugdzorg als kwetsbare jongeren op plekken terecht kunnen waar zij laagdrempelig via de urban arts nieuwe passies ontwikkelen. Daar ligt de maatschappelijke waarde van cultuur!
 
Tot slot het cultureel ondernemerschap. Niet verwarren met “alleen maar doen wat de markt vraagt”. Cultuur volgt niet, cultuur luistert. En geeft vanuit de kunsten eigen, onverwachte antwoorden. Dat is niet altijd wat de markt vraagt. En dat is goed. Maar daarom zal cultuur zich ook nooit helemaal kunnen terugverdienen.
Broedplaatsen moeten wel cultureel ondernemen. Zij moeten daadwerkelijk inspireren en vanuit ondernemerschap kunst zin geven, ook in andere sectoren. Ze moeten zich verbinden met collega’s. Als CultuurKwartier bijvoorbeeld, koppelen wij onze activiteiten en maken samen, zonder extra kosten, mooie gezamenlijke evenementen. Voor u. En om de Achterhoek op de kaart houden.
 
En is cultuur nou duur? Vergis u niet, van wat we per jaar als samenleving aan cultuur uitgeven kunnen we nog geen week onze zorgkosten betalen. En maar een paar kilometer doorgetrokken A15.
Laten we zuinig zijn op onze culturele broedplaatsen. Juist in de Achterhoek. Als de broedplaatsen verdwijnen, zal de vraag opdrogen en de samenleving vastroesten. Laten we een leefbare regio blijven waar creativiteit en innovatie ons met de paplepel wordt ingegoten. 
 
Ester van de Haar
Directeur Gruitpoort
 

Dit verhaal is eerder in langere vorm verschenen in dagblad De Gelderlander

Meer Gruitpoort

Meer

Binnenkort

Film 18 januari 2021

Picl: De films van de Gruitpoort, maar dan thuis

Events 18 januari 2021

Online Taalcafé

© Gruitpoort 2021 Design & concept: Frappant - Techniek & CMS: BeSite | Sitemap