Gruitpoort en zorginstellingen slaan handen ineen om ouderen vitaal te houden
16 mrt
Kunstzinnig noaberschap
Daarom wil de Gruitpoort zich sterk maken voor Kunstzinnig noaberschap. Amateurkunstenaars en vrijwilligers verbinden, inhoudelijk coachen en kunstzinnig ondersteunen om zich via de kunsten in te zetten voor de samenleving.
Samenwerkingsverband van de vijf zorgorganisaties en de Gruitpoort
Dus zocht de Gruitpoort de afgelopen maanden contact met alle zorgorganisaties in de West-Achterhoek met de vraag of zij deel wilden nemen aan een nieuw, samen vorm te geven programma: Carla Schölzel, klinisch geriater van het Slingeland Ziekenhuis en voorzitter van het Kennisnetwerk Kwetsbare Ouderen: "Lang Leve Kunst biedt de West-Achterhoek een kans die we met beide handen willen aangrijpen. Vanuit het netwerk waren we meteen enthousiast om met de Gruitpoort een gezamenlijk plan te maken en zo met kunst het sociaal welbevinden van vitale én kwetsbare ouderen te versterken." De bestuurders van bijna alle zorgorganisaties in de West-Achterhoek hebben inmiddels toegezegd zich inhoudelijk en financieel aan het programma te verbinden: Diafaan, De Gouden Leeuwgroep, Markenheem, Sensire en het Slingeland Ziekenhuis.
Maatschappelijke kunstprojecten
De Gruitpoort bleek de afgelopen jaren als initiatiefnemer van maatschappelijke kunstprojecten als Verhalenoogst en Podium aan huis opgevallen te zijn bij het Fonds Sluyterman van Loo en het RCOAK. Vorig jaar verzochten deze twee particuliere vermogensfondsen de Gruitpoort om als kwartiermaker een regionaal voorstel in te dienen voor een landelijk meerjarenprogramma: Lang Leve Kunst, ten behoeve van cultuurparticipatie van ouderen. Minister Bussemaker van OCW en staatssecretaris Van Rijn van VWS ondertekenden als basis voor dat programma in juni 2013 het convenant Ouderen en cultuur.
Ester van de Haar, directeur van de Gruitpoort: "Toen onze collega Machteld van der Meij als kwartiermaker gevraagd werd, voelde dat als erkenning voor de weg die we zijn ingeslagen als maatschappelijke kunstorganisatie. Ook was het natuurlijk een enorme eer want er waren maar 20 kwartiermakers in Nederland uitgenodigd een voorstel in te dienen. Maar het is ook als een stimulans om kunst en cultuur nog verder in de samenleving te brengen."
Eind mei wordt bekend gemaakt welke 6 á 10 voorstellen gehonoreerd worden. De looptijd van het programma is drie jaar.
- 14 december - Veelgestelde vragen rondom de coronamaatregelen in de Gruitpoort
- 13 december - Verrassing Lang Leve Kunst
- 09 december - Cultuurbedrijf Doetinchem gaat Amphion Cultuurbedrijf heten!
- 19 november - Vacature voorzitter RvT
- 03 september - Cursusseizoen weer van start
- Archief van september 2020
- Archief van augustus 2020
- Archief van juli 2020
- Archief van juni 2020
- Archief van mei 2020
- Archief van april 2020
- Archief van maart 2020
- Archief van februari 2020
- Archief van januari 2020
- Archief van december 2019
- Archief van oktober 2019
- Archief van september 2019
- Archief van 2019
- Archief van 2018
- Archief van 2017
- Archief van 2016
- Archief van 2015
- Archief van 2014
- Archief van 2013
- Archief van 2012