Lang Leve kunst

“Door verhalen kun je weer herinneringen naar boven halen en samen mooie momenten beleven” aan het woord is Okkie Klinkspoor, vrijwilliger bij Lang Leve Kunst en het brein achter de Voorleesbrigade. “Prachtig als iemand roept: Alsof ik de seringenstruik weer ruik!”. Okkie heeft 32 jaar in de zorg gewerkt. Zij is gek op taal en op lezen. Ze twijfelde drie jaar geleden dan ook geen moment om mee te helpen met het opzetten van het project Voorleesbrigade. De brigade werkt als volgt. Vrijwilligers gaan zes keer eens per week of per veertien dagen een uurtje samen met een andere vrijwilliger naar een zorglocatie voor ouderen. Bij een bepaald thema, bijvoorbeeld ‘‘de boerderij” of “de zomer”, worden door de vrijwilligers korte verhalen en gedichten gezocht die zij vervolgens voorlezen. “Dit kunnen ook streekverhalen in het dialect zijn”, aldus Okkie.

Bijzondere verhalen komen boven

De bewoners vinden het voorlezen fijn en tonen dit ook. “Soms staat er iemand op en begint zijn eigen verhaal te vertellen. Andere bewoners luisteren graag naar je stem en worden hier rustig van”, vertelt Okkie. “Niet alleen de bewoners maar ook de verzorgenden zien de voorleesvrijwilligers graag komen”, gaat Okkie verder. “Ze zien dat het werkt. Het contact door middel van verhalen raakt de mensen. Het maakt iets los. Blije gezichten en reacties met bijzondere verhalen die anders verborgen blijven”. Volgens Okkie heel dankbaar om te doen. Na afloop zegt een oudere dame: “Deze middag is wel een applausje waard”.

Agenda vrijwilligers

18 sep t/m 16 okt - Verhalenoogst
25 sep - Workshop Voorleesbrigade
18 okt t/m 22 sep - Oud=In editie 3
2 nov t/m 23 nov - Zeg 'ns Ja!
Volledig overzicht »
 

Workshop Een boodschappentas vol herinneringen, 25/9
We zijn heel blij dat we ‘levensverhalendeskundige’ Jose Franssen voor de tweede keer naar de Achterhoek hebben weten te halen. Ze verzorgt op 25 september een workshop in de Gruitpoort voor de vrijwilligers van de Voorleesbrigade en andere geïnteresseerden over contact maken met ouderen en hun verhalen.
  Lees meer »

 

 

Facebook Twitter


Voor meer informatie over al onze activiteiten, kijk op www.gruitpoort.nl.
Of bel 0314 340943.


Gruitpoort Doetinchem
Hofstraat 2
7001 CD Doetinchem
langlevekunst@gruitpoort.nl
Telefoon: 0314-340943
Uitschrijven