Gruitpoort
 De eerste dagen van mei denken we aan de oorlog

Werk Ohne Autor (Never Look Away)

De eerste dagen van mei denken we traditioneel aan de oorlog. 2020 zou het jaar worden waarin we na 75 jaar duidelijk gingen maken dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. En op een bijzondere wijze is dat gelukt. Ook dit jaar besteedt de Gruitpoort uitgebreid aandacht aan de herdenking van de Tweede Wereldoorlog. Door op 4 en 5 mei opnieuw de documentaires over de Bombardementen op Doetinchem en over Kees en Henk Misset beschikbaar te maken en door een bijzondere serie films en documentaires in onze online filmzaal op Picl die de oorlog in haar volle breedte laat zien.

In het monumentale Werk ohne Autor (Never Look Away, foto) zien we hoe de oorlog een beslissende invloed heeft op het leven en werk van kunstenaar Gerhard Richter. Verder richten we onze aandacht dit jaar vooral op de vrouwen. Zo proberen de vrouwen in het verwoeste Leningrad het leven op te pakken terwijl dat eigenlijk niet meer gaat. De Indische Alima komt als kindermeisje van een Nederlandse familie terecht in een Jappenkamp, terwijl actrice Leonie Brandt als spionne in Nazi Duitsland opereert. Het meest ontroerend is wellicht toch het verhaal van Waad, die de oorlog in Aleppo met ons deelt vanuit een noodhospitaal. Omdat dit verhaal zich  niet 75 jaar geleden, maar nu afspeelt. Vrijheid is niet vanzelfsprekend. Niet wegkijken dus, maar kijken!

       
    Documentaire - Met het begin van de Lente | Bombardementen op Doetinchem 1945  
   
Vanaf 4 mei gratis te zien op onze Facebookpagina | Eind maart 1945, een maand voor de bevrijding door Canadese grondtroepen, werd Doetinchem in een tijdsbestek van vijf dagen getroffen door drie bombardementen.
 
 
 
       
    Documentaire - Meneer Kees en meneer Henk, Misset in oorlogstijd  
   
Vanaf 5 mei gratis te zien via onze Facebookpagina | Hoe dienstbaar moet je als werkgever zijn aan de bezetter? Hoe ver ga je als je weet dat veel mensen afhankelijk zijn van jouw bedrijf? 
 
 
 
       
    Documentaire - For Sama  
   
Niet de Tweede Wereldoorlog, maar juist het moderne perspectief maakt de verbinding met 75 jaar geleden zo voelbaar | Moeder laat 3 jarige dochter zien waarom ze ervoor koos in Aleppo te blijven tijdens de oorlog.
 
 
 
       
    Documentaire - Ze noemen me Baboe  
   
Het boeiende verhaal van een kindermeisje voor een Nederlandse familie in 1940. Tijdens de Japanse bezetting komt de familie in een kamp terecht, waardoor Alima in een klap haar familie, werk en huis verliest.
 
 
 
       
    Documentaire - Leonie actrice en spionne  
   
Leonie Brandt (1901-1978) droomde ervan om actrice te worden. Na het uitkomen van haar droom speelt ze de rol van haar leven: ze wordt actief als spionne voor de Nederlandse inlichtingendienst in nazi-Duitsland.
 
 
 
       
    Speelfilm - Werk ohne Autor  
   
Indrukwekkend epos naar het leven van kunstenaar Gerhard Richter. Over oorlog, onderdrukking, vrijheid en kunst | Nieuw in onze online filmzaal op Picl!
 
 
 
       
   

Speelfilm - Beanpole

 
   
1945, Leningrad. WOII. De Stad  is verwoest, haar gebouwen gesloopt en haar burgers zijn fysiek en mentaal kapot. Twee jonge vrouwen zoeken tussen de ruïnes naar betekenis en hoop, maar vooral naar hoe verder.
 
 
 


Voor meer informatie over al onze activiteiten, kijk op www.gruitpoort.nl.
Of bel 0314 340943.


Gruitpoort Doetinchem
Hofstraat 2
7001 CD Doetinchem
info@gruitpoort.nl
Telefoon: 0314- 340943
Uitschrijven