Lang Leve kunst

Wat zijn we opgelucht en blij nu het erop lijkt, dat de moeilijkste fase van de coronacrisis achter ons ligt. Het zal waarschijnlijk niet lang meer duren of we kunnen weer fysiek bij ouderen op bezoek, om als vanouds samen van kunst te genieten. De afgelopen maanden zijn er veel activiteiten van de grond gekomen, allen coronaproof. We bereikten de ouderen via de telefoon of beeldbellen, per post, aan de deur of over het tuinhek. Het is een mooi rijtje geworden!

Dank aan al die lieve vrijwilligers, voor hun tomeloze inzet. Heel veel ouderen hebben, samen met jullie, genoten van de kunstactiviteiten en de momenten van verbinding! We hopen ons snel bij jullie te melden als de gewone activiteiten weer kunnen beginnen. En voorlopig gaan we opgewekt door met de volgende activiteiten.

Activiteiten gericht op één deelnemer, meestal thuiswonend.
Vrijwilligers hebben veelvuldig telefonisch contact gelegd met ouderen, bijvoorbeeld om te praten over het verhaal dat ze schreven voor Pennenvruchten. Of om te horen hoe het ze verging met de kunstopdrachten van Kunst door de Brievenbus. En natuurlijk tijdens de voorleessessies van de Telefonische Voorleesbrigade, met sinds kort een klein uitstapje naar Annie M.G.Schmidt: Pas op voor de hitte! En hoe belangrijk was het maken van contact, zeker in deze tijd van ‘onthouding.’ Dus bleek ’t Praatje een welkome gast. Al die ontmoetingen leverden soms prachtige verhalen op. Kijk op de website en lees de columns van Beatrijs Ouwehand

Activiteiten voor bewoners van de woonzorgcentra.
Voor hen organiseerden we Op de Stoep. Kunstenaars van verschillende disciplines verzorgden buiten, op locatie, sprankelende optredens: Dans, Zang, Muziek, Toneel. Vrolijke onderbrekingen van vaak moeizame dagen.

Óók activiteiten voor mensen met dementie
De groep die we moeilijker konden bereiken, is die van mensen met dementie. In samenspraak met de woonzorgcentra hebben we twee kunstactiviteiten ontwikkeld, om in zomerse sferen te komen.

Met Op de Buis brengen kunstenaars en vrijwilligers brengen de komende zomerperiode een serie kunstactiviteiten op de buis, of via PC, tablet of telefoon naar mensen in woonzorgcentra. We willen ze laten genieten van muziek, een hoorspel of verhaal, soms in dialect verteld en zó gebracht dat mensen verleid worden mee te doen. De Beeldende Box, een doos boordevol beeldende opdrachten en materialen om, onder begeleiding, creatief mee aan de slag te gaan. Binnenkort brengen vrijwilligers de Beeldende Boxen naar verpleeghuizen. Met dank aan het Oranjefonds, Fonds Sluyterman van Loo en het RCOAK.

Foto’s: o.a. Ronald Falke en Paul van Hulzen

Facebook Twitter


Voor meer informatie over al onze activiteiten, kijk op www.gruitpoort.nl.
Of bel 0314 340943.


Gruitpoort Doetinchem
Hofstraat 2
7001 CD Doetinchem
langlevekunst@gruitpoort.nl
Telefoon: 0314-340943
Uitschrijven