Lang Leve kunst

Graag praten we u weer even bij over een van onze projecten, Kunst door de Brievenbus. Ontstaan door de coronacrisis en tegen de verdrukking in tot bloei gekomen. De vrijwilligers van Lang Leve Kunst konden niet naar ouderen toe, maar stilzitten en afwachten, dat zit niet in hun bloed.

Kunst door de Brievenbus is een even eenvoudig als briljant concept. Via de post krijgen deelnemers 6 weken achter elkaar wekelijks een beeldende opdracht met uitleg aangeleverd en een blanco kaart om de opdracht op te maken. De meeste deelnemers zoeken zelf een mede-creatieveling om elkaar te inspireren of worden gekoppeld aan een vrijwilliger van LLK. Mooie duo’s zijn gevormd, vaak een combinatie van jong en oud: een dochter met haar vader, een oma met haar kleinkind.

De opdrachten
Een creatief team van kunstenaars en vrijwilligers ontwerpt de opdrachten. Voorbeelden:

  • Maak een stilleven van wat er in de koellast ligt
  • Wat ziet u in deze vlekken?
  • Portret van uw favoriete lied
  • Geef uzelf een opsteker
  • Het raamkozijn: teken wat u ziet als u naar buiten kijkt

Reacties
Vrouw, 64 jaar: “Nu ik meer binnen zit, vallen mij andere dingen op. Je gaat anders kijken. Deze tekening heb ik gemaakt vanuit mijn raam aan de straatkant. Het was mij nooit zo opgevallen dat ik zo'n druk uitzicht heb!”
Een vrijwilliger meldt: Vanochtend was ik bij een 84-jarige mevrouw, om vanuit de tuin een foto te maken van haar kunstwerkje. Dat had ze voor haar raam gezet. Op haar schort stond: chef de cuisine. Op gepaste afstand maakten we een praatje bij de geopende voordeur. Met een brede lach op haar gezicht zegt ze: "Het was in 5 minuten klaar hoor. Ik had nog lapjes van de Barby’s van toen ik met mijn kleindochter knutselde en ik heb een kantje uitgeknipt. Ik vind het heel leuk om te doen. Dan ben je weer even met iets anders bezig. Ik heb toch weer zo'n plezier in mijn huishouden gekregen, daar had ik voor de corona geen tijd voor.”

 
Resultaten
Velen blijken creatiever te zijn dan ze dachten. De kunstwerkjes, of een foto ervan, worden opgestuurd naar de Gruitpoort. Er is verrassend veel moois en bijzonders binnengekomen.

Neem een kijkje in onze digitale tentoonstelling »


Nieuwe deelnemers welkom!
Kunst door de Brievenbus blijkt een schot in de roos te zijn. Dus: ook na de zomerstop glijden er door meer dan 60 brievenbussen regelmatig een creatieve opdracht! Ook zin om mee te doen? Welkom! Aanmelden kan via info@gruitpoort. Vanaf 17 augustus beantwoorden we de mail weer.

 

Facebook Twitter


Voor meer informatie over al onze activiteiten, kijk op www.gruitpoort.nl.
Of bel 0314 340943.


Gruitpoort Doetinchem
Hofstraat 2
7001 CD Doetinchem
langlevekunst@gruitpoort.nl
Telefoon: 0314-340943
Uitschrijven