Lang Leve Kunst en Naoberschap

Het Achterhoeks programma Lang Leve Kunst en Naoberschap is sinds 2014 een van de projecten van het landelijke programma Lang Leve Kunst. We hebben het begrip Naoberschap toegevoegd, omdat dit uitdrukking geeft aan een belangrijk cultuuraspect van de Achterhoek. We werken succesvol samen met een groot aantal regionale partners, zoals welzijns- en zorginstellingen, zorgprofessionals en gemeenten. Op die manier is een robuust draagvlak gewaarborgd. Daarnaast is de inzet van professionele kunstenaars en gepassioneerde vrijwilligers onmisbaar. En door de positieve reacties van deelnemers zijn we ervan overtuigd, dat onze activiteiten bijdragen aan het verhogen van de levenskwaliteit van ouderen.

Het Fonds voor Cultuurparticipatie heeft ons gevraagd het project Kunst aan de Keukentafel - onderdeel van het programma Lang Leve Kunst en Naoberschap - na gemeente Bronckhorst nu tot eind 2021 ook uit te rollen in de gemeenten Doetinchem, Oude IJsselstreek, Montferland en Doesburg. Deze eervolle opdracht hebben we gekregen, omdat Lang Leve Kunst en Naoberschap inmiddels stevig is verankerd. Het project Kunst aan de Keukentafel is bedoeld om de positieve gezondheid van kwetsbare en eenzame ouderen te verbeteren met kunstactiviteiten op maat bij deelnemers thuis. Het project is sinds begin 2020 ook opgenomen in een landelijk onderzoek van Leyden Academy en VUMC naar het effect van kunst in de langdurige zorg. 

Publicaties

 • Nieuwsbrief
  Maandelijks geven we een nieuwsbrief uit met informatie over bestaande en nieuwe activiteiten. Wil je de nieuwsbrief ontvangen, stuur dan een e-mail naar info@gruitpoort.nl.

 • Online magazine
  Af en toe geven we een online magazine uit over Lang Leve Kunst en Naoberschap. Lees de edities Jonge Rotten, Vrijwilligers, Age Friendly Cultural City en Passie gaat nooit met pensioen.
 • Jaarverslag 2019
  In 2019 waren er ruim 7000 contacten met ouderen, een groei van maar liefst 19%. Dit succes is te danken aan het grote lokale draagvlak en de tomeloze inzet van vrijwilligers, kunstenaars en partners. Ook landelijk valt op wat in de Achterhoek gebeurt. We zijn door ZonMw uitgenodigd mee te doen aan een groot landelijk onderzoek naar kunst in de zorg. En met gepaste trots ontvingen we de Jo Visser Award voor onze activiteiten waarmee we generaties willen verbinden. Het jaarverslag 2019 vind je hier »

 • Verslag Kunst aan de Keukentafel 2019
  Verslag Kunst aan de Keukentafel in Bronckhorst 2019 »

 • Kras en Kunstig
  In 2016 brachten we het boek "Kras en Kunstig" uit. Het boek kun je hier inzien »

 • Anderen over ons
  Beteroud.nl sprak met Maria van der Post en Nel van der Meilen over Kunst aan de Keukentafel. Lees het interview »
   

Partners en sponsoren

Ook partners en sponsoren zijn onmisbaar voor het succes van Lang Leve Kunst en Naoberschap in de gemeenten Doetinchem, Bronckhorst, Montferland, Oude IJsselstreek en Doesburg.

Partners zijn: Attent, De Herbergier, Kruiswerk Achterhoek en Liemers, Liemerije, Markenheem, Sensire, Slingeland Ziekenhuis, Achterhoeks Cultuur- en Erfgoedpact en provincie Gelderland.

Hoofdsponsoren zijn: Stichting RCOAK, Fonds Sluyterman van Loo en Fonds voor Cultuurparticipatie.    

Landelijk Programma Lang Leve Kunst

Het Achterhoeks programma Lang Leve Kunst en Naoberschap is één van de projecten van het landelijk programma Lang Leve Kunst. Het programma Lang Leve Kunst stimuleert sinds 2013 kunst- en cultuurparticipatie van ouderen (65+) in Nederland en geeft donaties aan projecten die dat mogelijk maken. Het doel is dat meer ouderen plezier beleven aan kunst en cultuur in hun eigen woon- en leefomgeving. De initiatiefnemers sloten samen met de ministeries van OCW en VWS het Convenant Ouderen en Cultuur.

Steeds meer professionals raken overtuigd van de effectiviteit van kunst als instrument om de levenskwaliteit van ouderen te verhogen. Met als gevolg dat steeds vaker kunstprojecten voor ouderen worden opgezet. De samenwerking tussen culturele instellingen en welzijns-/zorginstellingen, die hiervoor nodig is, heeft aantoonbaar meerwaarde. Want actief zijn met kunst biedt ouderen ontplooiing, betekenisvol contact, zingeving en plezier.

© Gruitpoort 2021 Design & concept: Frappant - Techniek & CMS: BeSite | Sitemap