Verhalenoogst

Ons immaterieel erfgoed

Ouderen vertellen hun verhaal. Daar draait het om bij Verhalenoogst. Een project dat inmiddels niet meer weg te denken is uit het programma van Lang Leve Kunst en Naoberschap.
Deelnemende ouderen doen samen met vrijwilligers van Lang Leve Kunst mee aan kringgesprekken, waarbij zij met elkaar in gesprek gaan. De ouderen vinden een luisterend oor en de vrijwilligers doen inspiratie op voor een kort verhaal. Tijdens de laatste bijeenkomst zijn ook gasten welkom en dan worden de verhalen voorgelezen. Iedere oudere krijgt als aandenken een exemplaar van het verhaal dat is opgeschreven.
Het resultaat maakt veel indruk op zowel de schrijvers als de ouderen. Er wordt altijd nog lang over nagepraat.

‘Het is fijn om nu een verhaal kwijt te kunnen dat je vroeger nooit kon of mocht vertellen,’ aldus een van de ouderen.
Een vrijwilliger: ‘Wat de ouderen je zomaar in vertrouwen vertellen… dat zijn echt cadeautjes!’

De verhalen die tijdens Verhalenoogst worden opgeschreven, worden soms weer gebruikt als inspiratie voor theatervoorstellingen, beeldende kunstuitingen of liedcomposities.

Verhalenoogst heeft al in verschillende zorgcentra en bij diverse ouderensozen plaatsgevonden en gaat in het najaar voor de negende keer van start.

Ook voor de komende serie van Verhalenoogst zoeken wij weer vrijwilligers. Opgeven kan via: langlevekunst@gruitpoort.nl.

De schrijfvrijwilligers staan onder leiding van docente Lieke Deelstra:

Van de kunstacademie naar de theaterschool, van communicatietrainer naar biografisch begeleider, van theaterdocent naar schrijfdocent… Lieke is als coach, theatermaker, trainer, docent en loopbaanbegeleider verbonden aan heel diverse projecten waarbij het verhaal centraal staat.

 

foto: Marian Oosterink

© Gruitpoort 2019 Design & concept: Frappant - Techniek & CMS: BeSite | Sitemap