Metzocollege

2020 hARTebeeld

Omdat alle partijen zo enthousiast zijn over de eerste editie, organiseerden we ook in 2020 weer een editie van hARTebeeld. Deze keer bezochten leerlingen van het Metzo College de afdeling waar mensen met met de ziekte van Parkinson verblijven en samen met hen werd weer gewerkt aan collages over het leven van de ouderen. Erg spannend voor beide partijen, maar het was ook dit jaar weer een succes.

De docente zegt over dit project: "Dit kun je in de klas nooit zo aan de leerlingen overbregen, dit is een prachtig project. Hier kunnen we niet tegen lesgeven!" En deelneemster van 83 zegt: "Ik keek er heel erg tegenop. Alles is anders, je kent niemand. Maar het was heel leuk en gezellig, voor herhaling vatbaar!" Een andere deelnemer van 78: "Ik vond het heerlijk om samen te werken met een jongere, daar knap je van op!" Een leerling van 15: "Ik vond het interessant, ik had nog nooit met ouderen gewerkt. Het was heel leuk, ook om gewoon met elkaar te praten. Ik wil dit wel vaker doen."

Zie ook het artikel in Doetinchems Vizier voor meer info, klik hier

2019 hARTebeeld

Wie bent u eigenlijk? Wat zijn de dingen die u belangrijk vindt, waar wordt u blij van? Met deze en nog veel meer vragen gingen ouderen van Den Ooiman en leerlingen van het Metzo College in gesprek in februari tijdens het nieuwe project hARTebeeld van de Gruitpoort. Samen maakten ze vervolgens een soort levenscollage van alles wat belangrijk is voor de oudere. Kunstenares Berna Bonekamp begeleidde het geheel.

De ingelijste collage krijgt een ereplaats in de kamer van de oudere en zo kan bijvoorbeeld de zorg snel zien waar de bewoner in geïnteresseerd is. Het idee van dit project komt van een trouwe vrijwilliger van Den Ooiman, Truus ten Brinke. Truus is ook ambassadeur van Lang Leve Kunst, ze denkt mee over nieuwe projecten en vangt vrijwilligers op die bijvoorbeeld komen zingen in het woonzorgcentrum. Ze merkte op dat het voor mensen heel fijn is om even te kunnen praten met een zorgmedewerker, maar dat dat soms ook best lastig is om in de korte tijd die er vaak is een goed onderwerp te vinden: “Met zo’n collage zie je in een klap een heleboel onderwerpen!”

Tijdens dit project ging een klein groepje leerlingen met profiel Zorg & Welzijn samen met beeldend kunstenares Berna Bonekamp naar verpleeghuis Den Ooiman. Daar hielpen ze ouderen bij het maken van een levenscollage over belangrijke momenten in zijn of haar leven en ondertussen werd er volop tijd om over van alles met elkaar te praten. Berna gaf voorafgaand een les op school.

2017 SPREKENDE HANDEN

Groepjes leerlingen van de gingen op bezoek bij ouderen in een verpleeghuis. Ze verzorgden de handen, masseren, nagels verzorgen, alles kon. Ondertussen werd er gepraat. Wat deden de oude handen toen ze nog jong waren, zoals de handen van de leerlingen nu. De leerlingen maakten foto’s van de mooi verzorgden handen van de ouderen én van hun eigen handen. Op school schreven ze teksten bij de foto’s. Het project werd afgesloten met een kleine expositie.

Sprekende handen werd georganiseerd door de afdeling Verzorging. Leerlingen deden op vrijwillige basis mee.

© Gruitpoort 2020 Design & concept: Frappant - Techniek & CMS: BeSite | Sitemap