Rietveldlyceum

2020: Wees vrij, wees jezelf

‘Wees vrij, wees jezelf’ is een schrijfproject en tevens een side-event van de rockopera ‘Freyheyt’ die eind juni in Schouwburg Amphion speelt. Beide projecten staan in het teken van vrijheid. Komend jaar vieren we de bevrijding en het 75-jarig bestaan daarvan.

Regisseur Wim Maatman was met zijn muzikanten aanwezig bij de aftrap om de scholieren te inspireren om zelf teksten te schrijven en na te laten denken over het begrip vrijheid in deze tijd. Vrijheid is het vechten waard, maar vertel eens eerlijk: hoe ver zou je zelf gaan? 200 leerlingen van het Rietveld Lyceum doen mee aan de schrijfwedstrijd. Scholieren en ouderen gingen in gesprek over de betekenis van vrijheid, toen en nu. De leerlingen schreven een creatief verhaal gebaseerd.


 

2019: Tussen geraniums en netflix


90 leerlingen van het Rietveld Lyceum hebben gewerkt aan het project ‘Tussen Geraniums en Netflix’. Een samenwerkingsproject met Lang Leve Kunst waarin scholieren en ouderen in gesprek zijn gegaan met elkaar over vooroordelen tussen jong en oud. De leerlingen interviewden een oudere uit hun eigen kenniskring en hebben een verhaal geschreven gebaseerd op anekdotes uit diens jeugd.

Leerlingen hebben hun eigen opa en oma of een onbekende geïnterviewd over hun puberteit. Was het heel anders dan jong zijn in deze tijd? Zijn er vooroordelen over elkaar geweest die zijn beslecht?

Het wordt als zeer waardevol ervaren dat de ouderen in de school komen, de leerlingen zijn daardoor betrokken en komen er mooie en leerzame gesprekken op gang tussen jong en oud.

Het project wordt georganiseerd door docenten Nederlands van het Rietveld Lyceum, in samenwerking met de Gruitpoort.


2018: StillAlive

In december 2018 deed de reizende expo van negen Achterhoekse gemeentelijke stillevens Doetinchem aan. De prachtige werken van kunstenaar Louise te Poele leveren de inspiratie voor andere projecten van de opdrachtgever van deze werken, het Cultuur- en Erfgoedpact Achterhoek. Bijvoorbeeld StillAlive, een samenwerking tussen Lang Leve Kunst & Naoberschap (LLK) en het Rietveld Lyceum te Doetinchem, waarbij leerlingen van Kunstklas 3 samen met een oudere een stilleven maken. Kunstdocenten Jeanet Mosselman en Joke Kok vertellen over de meerwaarde van deze cocreatie.

 

Waardevolle lessen uit samenleving

Joke Kok over de inhoud van het project: “De 3ejaars leerlingen uit de Kunstklas interviewden een oudere uit hun eigen kenniskring en maakten vervolgens met voorwerpen en aandenkens uit het leven van die oudere een stilleven. Deze stillevens en de bijhorende verhalen waren tegelijk met de expositie van de werken van Te Poele in het Stadsmuseum te zien.” De docenten vinden het belangrijk en waardevol om met leerlingen aan te sluiten bij projecten uit de samenleving: “De waarde van school is niet alleen wat je uit boeken en van de docent leert, midden in de samenleving leer je de meest waardevolle lessen. Dat de leerlingen ook echt in gesprek zijn gegaan met een oudere maakt het nog specialer.”

 

Masterclasses boeiend en leerzaam

Zomaar wat spulletjes bij elkaar zetten en dat een stilleven noemen is niet zo interessant. Om de leerlingen bagage te geven zodat ze de diepte in kunnen, nodigde LLK kunstenaars uit voor masterclasses. Louise te Poele kwam zodoende naar het Rietveld om de leerlingen te vertellen over haar werkwijze, waar ze inspiratie vandaan haalt en hoe ze in gesprek gaat met een opdrachtgever. Documentairemaker Jesse de Vries leerde jongeren over hoe goed het werkt als je kwetsbaar opstelt tegenover een oudere en hoe je je verhaal interessant maakt. Ook fotografie was onderdeel van een les. Jeanet Mosselman: “Deze gastlessen zijn echt een meerwaarde voor de leerlingen. Het werk toch anders als “een vreemde” uit de praktijk komt vertellen, dat blijft hangen. En omdat alles precies aansluit op wat de leerlingen zelf zouden maken, werden deze lessen als heel boeiend en leerzaam ervaren.”

 

2018: DE RODE LOPER

Leerlingen uit HAVO3 en VWO3 interviewden ouderen (grootouders of andere bekenden) over het thema uitgaan en schreven daarop geïnspireerd een verhaal. Aanleiding was het 50-jarig bestaan van Amphion. Daaraan voorafgaand gaf documentairemaker Jesse de Vries een presentatie in Amphion over hoe je contact legt met een oudere. De feestelijke slotbijeenkomst voor leerlingen én ouderen was in Amphion. De winnende verhalen werden in Stad Doetinchem en het huis-aan-huisblad van Kruiswerk Achterhoek gepubliceerd.

De Rode Loper werd samen met docenten Nederlands, Amphion, Kruiswerk Achterhoek en Stad Doetinchem georganiseerd.

Prijswinnende verhalen »


2016, 2017, 2018 KIJK MIJ NOU!

Leerlingen werken met ouderen aan een gemeenschappelijk zelfportret en onderwijl praten ze over overeenkomsten in hun leven. Die overeenkomst wordt in het kunstwerk verbeeld.

'Kijk Mij Nou!' werd vanuit de stijlmodules aangeboden. Beeldend kunstenaar Lennart Brinkhuis begeleide dit project.


2015 VERHALENEXPO

Leerlingen maakten naar aanleiding van een gesprek met ouderen boekjes en twee- en driedimensionale kunstwerken. Tijdens de feestelijke Verhalenexpo toonden ze die aan de ouderen.

Verhalenexpo werd georganiseerd vanuit CKV. Leerlingen bezochten ouderen in woonzorgcentra.

 

 

 

© Gruitpoort 2020 Design & concept: Frappant - Techniek & CMS: BeSite | Sitemap