Ulenhofcollege

2020: 'Stemmen van een nieuwe tijd'

‘Stemmen van een nieuwe tijd’ is een schrijfproject in samenwerking met het Gelders Genootschap.

Bij de aftrap  met VWO leerlingen en hun ouders werd verzorgd door bestseller auteur Annegreet van Bergen vertelde over het naoorlogse Nederland: ‘we moesten toen naar de buren om te bellen, gingen één keer in de week in de teil, poetsten nog lang niet allemaal onze tanden en hadden alleen in de woonkamer een kachel. Na de aftrap zijn de leerlingen uitgebreid met hun grootouders of andere ouderen in gesprek gegaan en ze ontdekten dingen over vroeger waar ze nooit bij hebben stilgestaan. Aan de leerlingen de schone taak om daar een mooi, levendig verhaal over te schrijven.

Het schoolproject sluit aan bij het project ‘Een Nieuwe Tijd’ , opgezet voor en door elf gemeenten in de Achterhoek. Doel is het bijzondere erfgoed uit de wederopbouwperiode dat deze regio bezit onder de aandacht te brengen. Er wordt uit de hele Achterhoek lokale geschiedverhalen verzameld. Deze lokale verhalen vormen de basis van de Achterhoekse canon van de wederopbouw. De verhalen van de leerlingen van het Ulenhof zullen hier een bijdrage aan leveren.

2019:'Mijn Mooiste tijd?!'

240 leerlingen van het Ulenhof hebben meegedaan aan de schrijfwedstrijd ‘Mijn Mooiste Tijd?!’. Een samenwerkingsproject met Lang Leve Kunst waarin scholieren en ouderen in gesprek zijn gegaan met elkaar over de puberteit. De leerlingen interviewden een oudere uit hun eigen kenniskring en hebben een verhaal geschreven gebaseerd op anekdotes uit diens jeugd.                                

Leerlingen hebben hun eigen opa en oma of een onbekende geïnterviewd over hun puberteit. Was het hun mooiste tijd?! En was het heel anders dan jong zijn in deze tijd? Zijn er vooroordelen over elkaar geweest die zijn beslecht? Leerlingen ontdekken dingen over vroeger waar ze nooit bij hebben stilgestaan…

Mijn Mooiste Tijd?!  werd in cocreatie met docenten Nederlands van het Ulenhof georganiseerd.

Op de foto staat winnares Tessa Groner.

Prijswinnende verhalen:

Tessa Groner

Arnoud Hartemink

Eline Flamma


2018: DE RODE LOPER

Leerlingen uit VWO3 interviewden ouderen (grootouders of andere bekenden) over het thema uitgaan en schreven een verhaal. Aanleiding was het 50-jarig bestaan van Amphion. Daaraan voorafgaand gaf theaterdocent Boaz Boele een gastles over hoe je in gesprek komt met mensen. Er was een feestelijke slotbijeenkomst voor leerlingen én ouderen waar een gepensioneerde docente Nederlands de prijswinnende verhalen bekendmaakte.

De Rode Loper werd in cocreatie met docenten Nederlands georganiseerd.

Prijswinnende verhalen »


2017: LEVENDE LIEFDE

Levende Liefde draaide om liefdesverhalen van ouderen. VWO4 klassen spraken met ouderen in woonzorgcentra. Op school maakte ze tekstposters die op feestelijke bijeenkomsten aan de ouderen overhandigd werden. De aftrap van dit project was een gastcollege door de jonge documentairemaker Jesse de Vries. Ook waren er gastlessen door journalisten.

Het project werd in cocreatie met docenten Nederlands en CKV georganiseerd. De winnende tekstposters werden in Stad Doetinchem en Het huis-aan-huisblad van Kruiswerk Achterhoek gepubliceerd. De tekstposters werden geëxposeerd op het Brewinc.


2016: GOUDEN JAREN

Hoe ouderen De Gouden Jaren beleefden- de tijd dat wasmachine en telefoon gemeengoed werden- was het onderwerp van gesprek tussen leerlingen uit 4VWO en ouderen uit woonzorgcentra. Geïnspireerd door de verhalen van de ouderen schreven de leerlingen een opstel dat ze later aan de ouderen voorlazen. Ter voorbereiding kregen de leerlingen een gastcollege door Annegreet van Bergen.

Het project werd in cocreatie met docenten Nederlands georganiseerd. De winnende verhalen werden in Stad Doetinchem en Het huis-aan-huisblad van Kruiswerk Achterhoek gepubliceerd.


2015: 16TOEN16NU

Geïnspireerd door verhalen van ouderen over de tijd dat zij 16 waren, maakten leerlingen uit VWO4 een verhaal en een kunstwerk. De kunstwerken werden geëxposeerd op ouderenlocaties en op het Brewinc en de verhalen werden voorgelezen. Burgemeester Joosten van Doetinchem en wethouder Peppelman van Bronckhorst maakten de prijswinnaars bekend.

Docenten Nederlands en CKV organiseerden het project. De winnende verhalen werden in Stad Doetinchem en Het huis-aan-huisblad van Kruiswerk Achterhoek gepubliceerd.


2015: VAKANTIEMARKT

Ouderen haalden samen met leerlingen uit Havo 4 herinneringen aan vakanties op. Na de bezoeken kozen de leerlingen een aantal landen en thema’s. Bijvoorbeeld kunst, cultuur, landschap, klimaat of vervoer. Die thema’s werden bij verschillende vakken uitgewerkt. Daarna organiseerden ze op verschillende locaties vakantiemarkten.

Projectpartners waren docenten maatschappijleer.

© Gruitpoort 2020 Design & concept: Frappant - Techniek & CMS: BeSite | Sitemap