Als het circus komt

Jongeren maken toneelstuk over waargebeurd verhaal

De verwondering van een jong meisje dat midden tijdens de oorlog een circus in Aalten bezocht, daarover ging de muziektheatervoorstelling van Theater Rouler. De voorstelling was geïnspireerd op het waargebeurde verhaal van mevrouw Kniest uit Silvolde dat zij tijdens één van de activiteiten van Lang Leve Kunst vertelde. De voorstellingen waren op de Pelgrim in Gaanderen en in Antonia in Terborg.

Theaterinitiatief Theater Rouler maakt Tweedagsvliegen: een theatervoorstelling gemaakt in slechts twee dagen. De spelers zijn jongeren vanaf 12 jaar. Ze komen één weekend bij elkaar. De eerste dag wordt gerepeteerd, de tweede dag zijn de voorstellingen. Daarbij wordt  een locatie omgetoverd tot theater. Productie en regie is in handen van Ingeborg van Dijk en Nadine Arendsen.

“Op zaterdagochtend komen de spelers naar het repetitielokaal en op dat moment weten ze nog niet waar het stuk precies over gaat en welke rol ze zullen spelen”, aldus Ingeborg van Dijk, een van de initiatiefneemsters. “De rest van de dag zijn de spelers bezig om vanuit improvisatie de voorstelling vorm te geven”. “Zondagochtend is er een generale repetitie waarbij de puntjes op de i worden gezet door de spelers. En dan op naar de voorstellingen”, laat Nadine Arendsen weten, de andere helft van het theaterduo.

Theater Rouler is ontstaan vanuit een vraag van jongeren uit de Achterhoek naar kortlopende toneelprojecten en de grote hoeveelheid aan theatrale ideeën van Nadine Arendsen en Ingeborg van Dijk die nog een thuis zochten. Het creatieve duo heeft samen jarenlang ervaring opgedaan in het jongerentoneel. Nadine heeft Theater gestudeerd aan de Universiteit van Utrecht en is betrokken geweest bij verschillende community-art-projecten. Ingeborg geeft al jaren drama en theatersport op een middelbare school, is docent Kunst en Cultuur en regisseur van verschillende amateurtoneelgroepen.

foto: Z. van Dijk

© Gruitpoort 2020 Design & concept: Frappant - Techniek & CMS: BeSite | Sitemap