Slowdates

Slowdate, een inspirerende ontmoeting

Bij de Slowdate kom je in contact met mensen die je niet kent, die misschien wel twee keer zo oud of de helft jonger zijn en samen heb je het over onderwerpen die er toe doen. Er wordt serieus gepraat en ook heel veel gelachen.

De naam zegt het al, we nemen er de tijd voor, telefoons uit, oren open. Soms is er een gesprek met de hele groep, soms in tweetallen. Ook wordt er af en toe door een kunstenaar een workshop gegeven en ga je samen aan de slag. En altijd is er een proeverij van eten en drinken, verzorgd door de andere generatie.

In de loop van de sessie leer je elkaar een beetje beter kennen en dat blijkt de sleutel te zijn tot het succes van de Slowdate. Oud en jong weten elkaar te treffen!

Praktische info

De Slowdates vinden plaats op de Gruitpoort op donderdag 30-1, 13-2, 27-2, 26-3, 9-4, 14-5, 4-6, 18-6, 2-7 en 16-7. Het is van 18.30 tot 20.30 uur. Boaz Boele is gespreksleider.

Kom ook eens aanwaaien! Kijk hier voor agenda en thema»

Gezamenlijke expeditie

De Slowdates worden door jongeren en ouderen georganiseerd. Zoals een van de deelnemers het verwoordde: "De Slowdates zijn een gemeenschappelijke expeditie." Per keer wordt een thema gekozen, worden werkvormen bedacht en is er een proeverij.

Thema’s

De thema’s die tot nu aan de orde geweest zijn: Geld, Boosheid, Beïnvloeding en Reclame, Vooroordelen, Mode en Kleding, Zomervakantie. Daarnaast zijn er Slowdates waar de deelnemers aan de slag gaan, bijvoorbeeld met beeldende kunst, theater, vloggen. Samen iets doen blijkt ook een goede manier te zijn om elkaar te leren kennen. Een deelneemster zei: “Ik kom gewoon telkens, want ik ben gewoon zo nieuwsgierig!”

Proeverij

In de pauze is er een proeverij. De deelnemers bedenken iets en lichten de proeverij toe. Wat we zoal geproefd hebben? Energy drankjes, broodje bapao en noedels (een echte beproeving), advocaatjes met slagroom.

Deelnemers

De deelnemers van de Slowdates vormen een gemêleerd gezelschap. Er is zo langzamerhand een min of meer vaste kern ontstaan, maar je kan gewoon aanschuiven en een keer meedoen. Er komen telkens zo'n 10 ouderen en 10 jongeren.

Onderzoek Leyden Academy

Onderzoekers van De Leyden Academy hebben de Slowdates onder de loep genomen. Zij schrijven in hun conclusie: "In de huidige opzet zijn de Slowdates een werkvorm die een duidelijk intergenerationeel doel beoogt en er ook in slaagt dit waar te maken tijdens de bijeenkomsten. Mensen van verschillende generaties en met verschillende achtergronden komen samen, gaan het gesprek met elkaar aan en leren van elkaar. Dat de intergenerationele dialoog zo goed tot stand komt is zeker te danken aan een gespreksleiding die de deelnemers goed aanvoelt en het vertrouwen van de deelnemers geniet. Ook de diversiteit aan jongere en oudere deelnemers houdt het gesprek levendig. Veelzijdigheid en flexibiliteit lijkt de kracht van de werkvorm van de Slowdates te zijn: de opzet van een begeleide bijeenkomst in informele sfeer biedt ruimte voor creatieve invullingen, diepgang waar nodig en luchtigheid waar gewenst."

© Gruitpoort 2020 Design & concept: Frappant - Techniek & CMS: BeSite | Sitemap