Rietveldlyceum

2019: Tussen geraniums en netflix


90 leerlingen van het Rietveld Lyceum hebben gewerkt aan het project ‘Tussen Geraniums en Netflix’. Een samenwerkingsproject met Lang Leve Kunst waarin scholieren en ouderen in gesprek zijn gegaan met elkaar over vooroordelen tussen jong en oud. De leerlingen interviewden een oudere uit hun eigen kenniskring en hebben een verhaal geschreven gebaseerd op anekdotes uit diens jeugd.

Leerlingen hebben hun eigen opa en oma of een onbekende geïnterviewd over hun puberteit. Was het heel anders dan jong zijn in deze tijd? Zijn er vooroordelen over elkaar geweest die zijn beslecht?

Het wordt als zeer waardevol ervaren dat de ouderen in de school komen, de leerlingen zijn daardoor betrokken en komen er mooie en leerzame gesprekken op gang tussen jong en oud.

Het project wordt georganiseerd door docenten Nederlands van het Rietveld Lyceum, in samenwerking met de Gruitpoort.


2018: DE RODE LOPER

Leerlingen uit HAVO3 en VWO3 interviewden ouderen (grootouders of andere bekenden) over het thema uitgaan en schreven daarop geïnspireerd een verhaal. Aanleiding was het 50-jarig bestaan van Amphion. Daaraan voorafgaand gaf documentairemaker Jesse de Vries een presentatie in Amphion over hoe je contact legt met een oudere. De feestelijke slotbijeenkomst voor leerlingen én ouderen was in Amphion. De winnende verhalen werden in Stad Doetinchem en het huis-aan-huisblad van Kruiswerk Achterhoek gepubliceerd.

De Rode Loper werd samen met docenten Nederlands, Amphion, Kruiswerk Achterhoek en Stad Doetinchem georganiseerd.

Prijswinnende verhalen »


2016, 2017, 2018 KIJK MIJ NOU!

Leerlingen werken met ouderen aan een gemeenschappelijk zelfportret en onderwijl praten ze over overeenkomsten in hun leven. Die overeenkomst wordt in het kunstwerk verbeeld.

'Kijk Mij Nou!' werd vanuit de stijlmodules aangeboden. Beeldend kunstenaar Lennart Brinkhuis begeleide dit project.


2015 VERHALENEXPO

Leerlingen maakten naar aanleiding van een gesprek met ouderen boekjes en twee- en driedimensionale kunstwerken. Tijdens de feestelijke Verhalenexpo toonden ze die aan de ouderen.

Verhalenexpo werd georganiseerd vanuit CKV. Leerlingen bezochten ouderen in woonzorgcentra.

 

 

 

© Gruitpoort 2019 Design & concept: Frappant - Techniek & CMS: BeSite | Sitemap