Ulenhofcollege

Het Ulenhof organiseert jaarlijks in samenspraak met Lang Leve Kunst een project met ouderen.

2018: DE RODE LOPER

"Wij zijn leerlingen van VWO 3. Met onze klas hebben we een project over uitgaan en feesten. Hoe ging u vroeger uit? Ging u wel eens dansen, naar de schouwburg, naar de kermis of naar een concert? Met wie ging u daar naartoe? Werd u gevraagd of vroeg u iemand mee? Hoe kwam u daar? Wat vonden uw ouders ervan? Weet u nog wat u droeg? Wij zijn geïnteresseerd in al dit soort dingen."

Verdere informatie over dit project volgt.

2017: LEVENDE LIEFDE

Wilt u ons vertellen over uw Levende Liefde? Wij, Femke Boenink (15 jaar) en Chiara Schut (15), zijn op zoek naar mooie en bijzondere verhalen over de liefde. Kunt u ons vertellen over uw eerste liefde, uw liefde voor uw kinderen, ouders of een dierbaar voorwerp? Of heeft u ooit een liefde gevonden die u nooit meer bent vergeten? Dan willen we heel graag met u in gesprek! We komen met onze klas en willen dan graag met u in een klein groepje praten. Geïnspireerd door uw verhaal, gaan wij aan de slag met teksten en maken wij een poster voor onze school, het Ulenhofcollege. Het eindresultaat laten wij u vervolgens graag zien in een afsluitende bijeenkomst.”

Het project Levende Liefde

De leerlingen van de 4 VWO van het Ulenhofcollege in Doetinchem gingen in het unieke project 'Levende Liefde' van Lang Leve Kunst en Naoberschap samen met mensen (55+) op zoek naar mooie verhalen over de liefde. De scholieren gingen naar Het Weerdje, de Gruitpoort (Doetinchem) en Sydehem (Zeddam). Ze spraken daar in kleine groepjes met ouderen. Er waren vrijwilligers van Lang Leve Kunst aanwezig die waar nodig hielpen met de gesprekken. Ouderen hoefden niets voor te bereiden. Geïnspireerd op wat de leerlingen hoorden, schreven ze teksten en maakten ze een poster. De posters werden de volgende keer aan de ouderen overhandigd en besproken. Daarna waren er nog op 3 verschillende plekken exposities van de posters. “Vandaag heb ik nieuwe vrienden gemaakt!”, aldus een deelneemster. En een andere enthousiaste reactie: “Tijdens het interview door de leerlingen van het Ulenhof heb ik zelf ook zoveel geleerd. En dat op mijn leeftijd!” Het project Levende Liefde was een samenwerking van Lang Leve Kunst en Naoberschap  (De Gruitpoort), Het Ulenhofcollege en Kruiswerk Achterhoek.

Achtergronden

Levende Liefde was het derde project van het Ulenhof en Lang Leve Kunst. Het is een project voor alle 4 VWOklassen. Het werd georganiseerd vanuit de sectie Nederlands, soms in samenwerking met de sectie CKV. Leerlingen werden op school gedegen  voorbereid: interviewtechnieken, schrijfvaardigheid en presentatie. Er werd gekozen voor een journalistieke insteek en organiseerden we gastlessen door journalisten/ PRmensen met als doel korte pakkende teksten te schrijven. Daarnaast werden er op een CKVdag posters gemaakt waarin de teksten verwerkt werden. De aftrap op school was een lezing voor alle VWOklassen samen door de jonge documentairemaker Jesse de Vries. Hij vertelde over zijn project Oude Liefde en Jonge Harten dat ook bij de VPRO uitgezonden werd. https://www.voordekunst.nl/projecten/4070-oude-liefde-jonge-harten  Er deden ruim 90 leerlingen mee.

2016: GOUDEN JAREN

Gouden Jaren, de tijd dat wasmachine en telefoon gemeengoed werden, het loonzakje verdween en de AOW werd ingevoerd. Doordat we na de oorlog steeds rijker zijn geworden, is er vanalles veranderd.

Hoe mensen dat toen allemaal beleefden, was het onderwerp van gesprek tussen alle 4VWO-klassen van het Ulenhofcollege en ouderen op De Bleyke in Hengelo (G), De Gouden Leeuw in Zelhem, Sydehem in Zeddam en Het Weerdje in Doetinchem. Ter voorbereiding woonden de leerlingen eerst een lezing bij van Annegreet van Bergen, schrijfster van het gelijknamige boek Gouden Jaren.

Geïnspireerd door de verhalen van de ouderen hebben de leerlingen een opstel geschreven dat ze later aan de ouderen voorgelezen.

De beste verhalen werden genomineerd en de winnaars waren:
1e prijs : Mw Masselink & Mw Steenhuizen van Het Weerdje, verhaal geschreven door Thijs van Beek en Luna Gerbrands
2e prijs  : Mw Jansen van De Bleyke, verhaal geschreven door Jade Heemskerk en Melanie Tenback
Eervolle vermelding voor: Mw Landewee & Mw Verwaaijen, verhaa geschreven door Tess Neervoort en Jena Lynn Leferink

 

2015: 16TOEN16NU

Op donderdagmiddag 12 maart 2015 vond op het Brewinc de prijsuitreiking plaats van 16TOEN16Nu. Dat was tijdens de gelijknamige expositie van kunstwerken en verhalen van alle VWO-4-klassen van het Ulenhofcollege. De leerlingen lieten zich inspireren door verhalen van ouderen bij wie ze in januari op bezoek gingen. Burgemeester Joosten van Doetinchem en wethouder Peppelman van Bronckhorst maakten de prijswinnaars bekend. Het winnende verhaal was Oorlogsetalage, verteld door mevrouw Groenheijde en geschreven door Leon ten Holder en Bram van der Graaf. De prijs was een publicatie in Stad Doetinchem.nl. De tweede prijs ging naar Bejaardenlove van Joppe te Lindert en Carlijn Keller. Zij schreven het n.a.v. het verhaal van mevrouw Betty Content. Zij wonnen een publicatie in het magazine van Kruiswerk Achterhoek.

De klassen waren uitgenodigd op Het Weerdje in Doetinchem, De Gouden Leeuw in Laag Keppel, de Hyndendael in Hummelo en op de Bleyke in Hengelo (G). Daar gingen ’16-jarigen van toen’ in gesprek met ’16-jarigen van nu’. Terug op school stond de leerlingen een project met vervolgopdrachten te wachten. Geïnspireerd door de verhalen maakten ze bij beeldende kunst een kunstwerk en schreven ze bij Nederlands een verhaal. Verhalen en kunstwerken zijn daarna geëxposeerd op de vier locaties. Per locatie waren verschillende prijswinnaars, bestaande uit telkens een koppel van een 16-jarige van toen en een 16-jarige van nu.

Initiatiefnemer van het project 16TOEN16NU nu was Lang Leve Kunst en Naoberschap. Partners van 16TOEN16NU zijn het Ulenhofcollege, de Doetinchemse Uitdaging en Stad Doetinchem.nl. Het Ulenhofcollege werkt mee aan dit project in het kader van de maatschappelijke bewustwording van leerlingen. Leerlingen maken via verhalen contact met ouderen en hun leefwereld waardoor hun eigen blikveld wordt verbreed.

 

 

 

 

 


 

 

 

foto: Jose Gruwel

 

VAKANTIEMARKT, april 2015

Herinneringen aan vakanties van vroeger ophalen tijdens een gesprek met jongeren. De jongeren kwamen van Havo 4 van het Ulenhofcollege. En de vakantieherinneringen komen van ouderen die wonen op Croonemate, Schavenweide en Den Ooiman in Doetinchem en in Sydehem in Zeddam.

Na de bezoeken kozen de leerlingen een aantal landen en thema’s. Bijvoorbeeld kunst, cultuur, landschap, klimaat of vervoer. Die thema’s werden bij verschillende vakken uitgewerkt. En in april organiseerden ze op iedere locatie een vakantiemarkt.

© Gruitpoort 2018 Design & concept: Frappant - Techniek & CMS: BeSite | Sitemap