Achterhoek in 3D

Flaneersteiger

Doetinchem investeert in haar binnenstad en wil daar de omliggende gemeenten ook graag een plek in geven. De Gruitpoort, ook organisator van de Architectuur Prijs Achterhoek, heeft daarvoor het project Achterhoek in 3D opgezet. Middels een online verkiezing hebben de inwoners van de Achterhoek hún mooiste bestaande gebouwen en monumenten per gemeente gekozen. Van de winnaars heeft de Gruitpoort een miniatuur 3D-ontwerp en een 3Dprint gemaakt. Vanaf 22 augustus a.s. zullen deze objecten aan de flaneersteiger langs de Oude IJssel te zien zijn. 

Achterhoek in 3D

Wat zijn de mooiste gebouwen in de Achterhoek volgens de eigen inwoners? Dat was de vraag in het project Achterhoek in 3D. Eind 2017 hebben zo'n 6500 mensen daarover hun stem uitgebracht. Negen deelnemende gemeenten nomineerden 10 unieke gebouwen en monumenten. Met een online stemmogelijkheid kon iedereen stemmen op hun favoriete genomineerde gebouw per gemeente. De winnende gebouwen, één per gemeente, gingen het productieproces in. Aan de hand van foto’s en tekeningen hebben de vrijwilligers van het 3D-team van de Gruitpoort de gebouwen omgezet in een 3D-ontwerp zodat ze in het 3D-printlab geprint konden worden en in het Stadsmuseum Doetinchem geëxposeerd. 

Tot aan de opening op 22 augustus a.s. maken de Doetinchemmers van deze prachtige expo-plek gebruik. Ook zin in zo'n emmer? Ze zijn bij de VVV in het Stadsmuseum te koop. 

AfbeeldingWinnaars

Aalten: Oude St. Helenakerk, Aalten
Berkelland: RK-kerk H. St. Cecilia, Rietmolen
Bronckhorst: Gemaal Grote Beek, Bronkhorst
Doesburg: De Waag, Doesburg
Doetinchem: Villa Ruimzicht, Doetinchem
Montferland: Kasteel Huis Bergh, ‘s-Heerenberg
Oost-Gelre: Werenfriduskerk, Zieuwent
Oude IJsselstreek: Dru cultuurfabriek, Ulft
Winterswijk: Steengroeve en Steengroevetheater, Winterswijk

Oude St. Helenakerk Sint Ceceliakerk
Gemaal Grote Beek De Waag
Villa Ruimzicht Kasteel Huis Bergh
Werenfriduskerk Dru Cultuurfabriek
Steengroeve(theater)  

 


Zelf 3D printen:

3Dprinten lijkt vooral techniek. Maar het biedt ook zo veel mogelijkheden voor de kunst. Wie komt met ons de volgende fase in het 3D-LAB onderzoeken: kunst creëren met de 3Dprinter, scannen, opschalen, nieuwe printmaterialen. Ontdek met ons mee. Mail je ideeen naar info@gruitpoort.nl

 

Kijk ook op de website van StadsLAB Doetinchem en de Facebookpagina: Achterhoekin3d.

Meer Gruitpoort

Meer

Binnenkort

Events 25 januari 2021

Online Taalcafé

© Gruitpoort 2021 Design & concept: Frappant - Techniek & CMS: BeSite | Sitemap