Food for Thought

Een zin die zo vaak anders gebruikt wordt: iets om over na te denken. Maar wat als je nou juist nadenkt over al het moois dat cultuur, kunst en muziek jou brengt. Is dan cultuur niet jouw food?

Cultuur als energiebron

Is cultuur niet jouw energiebron die je nog meer levenslust geeft en je verder laat ontwikkelen, laat nadenken over alles wat er nog meer is, maar vooral ook wat er nog meer mogelijk is? Out of the box denken, een leven lang leren; jezelf ontwikkelen, anders leren denken en jezelf - maar ook anderen - uitdagen en samen genieten. Dat is waarom cultuur als ‘food for thought’ juist ook voor onze kinderen zo belangrijk is. Het brengt ons allemaal zo veel meer dan de creatieve uiting van jezelf; je maakt iets moois voor en vaak ook samen met anderen.

Weerspiegeling eigen ervaringen

En dat kan op zoveel verschillende manieren. Voor de één is het kijken naar kunst een vorm van ontspanning, een ander daagt zichzelf er mee uit; wat zit er allemaal achter, wat heeft de kunstenaar bedoeld, wat speelde er in die tijd allemaal of welke emotie roept dit bij mij op? Wat geeft mij food for thought?
Zo kan ik enorm genieten van kerken. Zo’n imposante Italiaanse Duomo; indrukwekkend qua buitenkant, altijd een kind van zijn tijd, vele eeuwen, families, ellende en vreugde doorleefd en van binnen vaak nog mooier en imposanter met fresco’s aan de wanden of mooi houtsnijwerk. Alles heeft een reden en een betekenis, maar iedereen kijkt er op een eigen manier naar en ziet er zijn eigen emotie en de weerspiegelig van zijn eigen ervaringen in terug. Food for thought in optima forma.

Muziek in de klas

Diezelfde beleving heb ik met muziek. In zijn meeslependheid, in de melodie en ritme inspelend op jouw eigen sentiment, treffend met woorden, raakt muziek mij daarin keer op keer. Meer Muziek in de Klas draagt daar bijvoorbeeld aan bij; cultuur naar de jongste kinderen en hun leraren brengen. Niet alleen om van te genieten, om te leren vrij en ontspannen te zijn, maar ook als extra stimulans van je brein. Op een andere manier je hersenen prikkelen: food for thought. Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen…

Maureen Sluiter

Wethouder gemeente Doetinchem

Meer Gruitpoort

Meer

Binnenkort

Film 28 november 2020

I am Greta

Theater 2 december 2020

From Turkey with love

Events 29 november 2020

Idiot Prayer | Nick Cave Alone at Alexandra Palace

© Gruitpoort 2020 Design & concept: Frappant - Techniek & CMS: BeSite | Sitemap